2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Kultúra

Latin-Amerikai Filmnapokat tartanak az Urániában

Idén is lesznek Latin-Amerikai Filmnapok Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol argentin, brazil, ecuadori, kolumbiai és perui alkotások közül válogathat a közönség szeptember 6. és 11. között.

  • Latin-Amerikai Filmnapokat tartanak az Urániában

A filmeket eredeti nyelven - spanyolul, illetve portugálul -, magyar felirattal vetítik - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

Az exkluzív bemutatókból is álló vetítéssorozat nyitófilmje Az évszázad rablása című argentin bűnügyi komédia, amely igaz történeten alapul: 2006-ban öt férfi kirabolt egy bankot Buenos Aires vonzáskörzetében, és a rendőri jelenlét ellenére meglépett a hatalmas zsákmánnyal. A 2001-es gazdasági válság légkörében egy pénzintézet mesteri kifosztása sokak számára Robin Hood-i gesztusnak tűnt, az elkövetők nagy népszerűségre tettek szert. A médiában már akkor "az évszázad rablásaként" emlegetett esetet Ariel Winograd vitte mozivászonra. A szórakoztató thrillert néhány hét alatt több mint kétmillióan látták az argentin mozikban.

Szeptember 7-én minden idők legnagyobb ecuadori mozis kasszasikerével, Az exemnek szeretettel című romkommal folytatódnak a filmnapok. A történet főhőse, Ariel összeomlik, amikor a barátnője elhagyja. Vissza szeretné szerezni bármi áron, még ha a világ végére is kell utaznia érte. A filmet egy humoros szkeccseket bemutató YouTube-csatorna fiatal alkotói készítették.

Alfredo Bryce Echenique perui író könyve alapján készült a Julius világa című filmdráma, amelyet Rossana Díaz Costa rendezett. A történetben Julius egy kastélyban él arisztokrata rokonaival és az őket kiszolgáló népes személyzettel az ötvenes évek Limájában. A kisfiú az évek múlásával apránként elveszíti gyermeki naivitását.

A Szikla című kolumbiai filmben a Cartagenában született rendező, Rafael Martínez mutatja be szülővárosa ritkán látott arcát egy bokszoló történetén keresztül.

Szeptember 10-én a brazil Laís Bodanzky Akárcsak a szüleink című alkotását láthatják a nézők. A történet főszereplője, Rosa modern, jó megjelenésű és magabiztos nő, aki tökéletességre törekszik a munkájában csakúgy, mint a magánéletben. De minél jobban töri magát, annál inkább úgy érzi, hogy hibát hibára halmoz.

A filmnapok záróestéjén, szeptember 11-én a Velencében is díjazott Babenco: Szólj, ha meghaltam című dokumentumfilmje kerül vászonra, középpontjában Dél-Amerika egyik legnagyobb rendezőjével, Hector Babencóval, akinek felesége Bárbara Paz vállalta, hogy teljesíti férje utolsó kívánságát: segít neki, hogy eljátszhassa a főszerepet a saját haláláról szóló filmben, melyben félelmek, szorongások, emlékek, reflexiók és ábrándok elevenednek meg.

A filmnapok záróhétvégéjén délutánonként is lesznek vetítések: Az Angyal című 2018-as argentin krimi szombaton, vasárnap az Ainbo - A dzsungel hercegnője című perui animációs film, valamint a több dél-amerikai ország közreműködésével készült Monos című alkotás lesz látható. Utóbbi kamaszokból álló fegyveres gerillakülönítményről szól - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!