2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Kultúra

Jubileumi Istentisztelet Debrecenben

Kétszáz évvel ezelőtt tartották a debreceni Nagytemplomban az első istentiszteletet, a város egyik másik meghatározó templomának, a Kistemplomnnak épülete pedig már 300 éve magasodik Debrecenben. A kettős ünnep alkalmából közös hálaadó istentiszteletet tartottak.

  • Jubileumi Istentisztelet Debrecenben

Kettős ünnepre gyűltek össze a hívek Debrecenben. Kétszáz évvel ezelőtt, 1819. november 24.-én tartották az első istentiszteletet itt, a Református Nagytemplomban, emellett most ünnepli a kistemplomi gyülekezet, a Csonkatemplom épületének három évszázados fennállását.

"Szeretnénk ezt a fajta értékközösséget megóvni, sőt továbbörökíteni, meg ami rajtunk múlik, abban gyarapítani is. Ez az a szentséges élet, amelyiket a Kistemplomban is és a Nagytemplomban is hirdetünk."

- jegyezte meg Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A Nagytemplom, a tűzvészben elpusztult, egykori András templom helyén épült. Papp László polgármester azt mondta, Debrecen gazdag történelmi múlttal, és erős identitással rendelkezik, ennek egyik legfontosabb pillére a református egyház, amely az évszázadok során összefonódott a város történelmével.

"Nagytemplom egyet jelent Debrecennel, annak legfontosabb szimbóluma a debreceni szellemiség fő forrása. Szerte a világon, ez a két tornyú épület jelenti Debrecent, a Kálvinista Rómát. Olyan szimbólum, ami nem csak a reformátusoknak, minden magyar embernek irányt mutat."

- tette hozzá Papp László, Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos Diószegi Sámuel emlékiratának kalandos útját idézte fel, amely tavaly került vissza a gyülekezet levéltárába.

"Diószegi Sámuel ír nekünk, minket a maradéknak titulálva, arról, hogy mi is járt a fejükben akkor, hogy milyen volt az eklézsia állapota, amikor 1805-ben elkezdték, és 1806-ban már elkezdték építeni a templomot, és 1806-ban már elhelyezték ezt az iratot."

- mondta Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

Az istentisztelet zárásaként elhelyezték az emlékirat hiteles másolatát a templom kiállításnak egyik vitrinjében.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!