A kadarka egy őshonos magyar szőlőfajta és nagyon szeretnénk, hogyha minél több lenne itt a környéken
Az utóbbi néhány évben egyre többen foglalkoznak az egykor jó borairól nevezetes Érmelléken szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Ezért szükségessé vált egy központ létrehozása. Az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének vezetősége úgy döntött Érmelléken rendez be egy találkozókra, adminisztrációs ügyek intézésére alkalmas helyszínt.
Sok fiatal döntött úgy, hogy átveszi örökségét szüleitől és folytatja a finom, kézműves borok készítését. Piheni Panni Bihardiószegen több mint két hektáron termeszt szőlőt. Három évvel ezelőtt ültette el első bakator tőkéit. Ő is azok közé tartozik, akik az egykor neves szőlőfajta újratelepítését szívükön viselik.
A borászati központ épületét három egyesület vette használatba az önkormányzattól és felújítását önerőből kezdték el.
A helyi borászok azt szeretnék elérni, hogy a minőségi kézműves borok elterjedésével, a továbbképzésekre, találkozókra is alkalmas központ hatékony működésével Érmellék ismét felkerüljön Kárpát-medence borászati térképére.
Hír TV