2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954.

Következik:

Napindító 04:00

Kultúra

Jön a HírTV-n az eredeti Hyppolit, a lakáj

A Magyar Film Napja alkalmából szombaton, 2022. április 30-án 19:10-kor tűzi műsorra a HírTV a Hyppolit, a lakáj című, minden idők egyik legkedveltebb filmvígjátékát. A vetítést megelőzően Bayer Zsolt a Szélesvásznú történelem című magazinműsorában eddig nem hallott kulisszatitkokról beszélget Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel.

  • Jön a HírTV-n az eredeti Hyppolit, a lakáj

Napra pontosan százhúsz esztendővel ezelőtt bemutatott fekete-fehér vígjáték a magyar filmtörténet egyik legnépszerűbb remeke, mely az adott korszak legnagyobb színművészeit vonultatta fel. A köztudat szerinti első, de valójában második magyar hangosfilm szereplőgárdájába olyan nagyságok tartoztak, mint Csortos Gyula, Kabos Gyula, Haraszti Mici, Jávor Pál vagy Gózon Gyula.

A film vetítését megelőzi a Szélesvásznú történelem című filmes magazinműsor, melyben Bayer Zsolt beszélget meghívott vendégeivel, Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel a film izgalmas, nagyközönség által még nem ismert részleteiről.

A műsorban számos újdonságra fény derül, és nem csak a szereplők vonatkozásában, de filmtörténeti szempontból is.

Az eredeti szereposztásban Gózon Gyulát akarták Schneidernek úrnak, de végül Kabos Gyula játszotta.

Az 1999-ben bemutatott remakeben, pedig Eperjes Károlynak szánták ezt a szerepet, aki végül „úrhatnám polgárból” és a Tartuffe-ből összegyúrva, Hyppolitként lépett bele az „újgazdagok pocsolyájába”.

A magazinműsorban olyan érdekességekkel is szembesülhetnek a tévénézők, mint hogy eredetileg nem is a Hyppolit, a lakáj című filmet szerették volna elkészíteni az alkotók, hanem Újhelyi Nándor írónak az Őfelsége kalapja című darabját, az élet azonban átírta a forgatókönyvet. Mivel a stúdió júniusra volt lefoglalva, így villámgyorsan leforgatták a Kék bálvány című filmet ugyanazzal az operatőrrel és hangtechnikussal mint a Hyppolit, a lakáj c. filmet. Eszerint tehát a Kék bálvány volt az első magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj pedig a második, mely népszerűségben messze meghaladta az elsőt, illetve azóta is a magyar filmalkotás egyik legmaradandóbb és legközkedveltebb remekműve.

A filmben látható táncjelenetet, melyet Zsitkovszky Béla rendezett, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház tetőteraszán forgatták. Ennek apropóján minden évben megemlékeznek a magyar filmgyártás kezdeteiről április utolsó napján.

Az eredeti Hyppolit, a lakáj 2022. április 30-án 19:10-kor a HírTV-n, ismétlés május 1-jén 13:00 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jordán Tamás: Ha tényleg ez történt, nem tartom helyesnek

Jordán Tamás: Ha tényleg ez történt, nem tartom helyesnek

Utoljára a nyolcvanas évek elején Marosvásárhelyen hallott hasonlót Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki a Magyar Nemzet megkérdezett Jordán Tamás színházalapítóval együtt döbbenten áll a Katona József Színház botránya előtt.
Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A másik nagy szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, Vajda Márta is példátlannak találja ezt az esetet, szerinte azonban félreértésről lehet szó.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!