2021. április 23.,
péntek, Béla napja

IV. Béla koronázása elevenedik meg Székesfehérváron

2019. július 12., péntek 08:55

IV. Béla királyt idézi meg az idei koronázási szertartás-játék Székesfehérváron. A tatár-járás után Magyarországot újjáépítő IV. Béla királyt az egyik legjelentősebbnek tartják az Árpád-házi uralkodók közül. Az augusztus 20-i hosszú hétvégén debütáló darabot Szikora János rendezi.

Szent István és Szent László, valamint Könyves Kálmán után idén IV. Béla király történetét elevenítik fel Székesfehérváron az egykori koronázótemplom helyén felépített szabadtéri színpadon. A mostanra hagyományosnak számító székesfehérvári múltidéző programok középpontjában hetedik éve a Koronázási szertartásjáték áll.

A darab rendezője szerint az idei előadáson két olyan lakoma is megjelenik, ami IV. Béla életében nagy jelentőséggel bírt.

<<Szikora János, igazgató, Vörösmarty Színház>>

„Meghívta az ország urait Székesfehérvárra, hogy együtt ünnepeljék a koronázást de ez a lakoma aztán csomó negatív felhanggal vegyült és ebből a negatív felhangból bomlik majd ki a király élettörténete. A másik a tatárjárás után majdnem egy bő évtizeddel amikor Bélának szintén Béla nevű fia házasságra lép.” - mondta Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. 

Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színpadra, a címszereplő IV. Bélát pedig Lábodi Ádám alakítja. Az előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik majd.

„Egy kárpátmedencei színjátszótábort tudunk megvalósítani Székesfehérváron, olyan módon, hogy az a 60, 80 fiatal ki idejön Nagyváradról, Tordáról, Beregszászról, Délvidékről, Felvidék különböző pontjairól, azok a középiskolás diákok a napnak egy részét szórakozással töltik kulturális programokkal töltik, üdüléssel, viszont a délutánok és az esték színházi próbákkal telnek.” - fogalmazott Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. 

IV. Béla életéről szóló színdarabot az augusztus 20-i hosszú hétvégén mutatják be Székesfehérváron. A színházi programok mellett ingyenes koncertekkel, hagyományőrző és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket egész augusztusban.

HírTV