2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Helyére került Patachich Ádám püspök címere

2020. augusztus 2., vasárnap 15:12

Helyére került Patachich Ádám püspök címere a nagyváradi római katolikus püspöki palota homlokzatán. Az épület teljes felújítását másfél évvel ezelőtt kezdték el, a munkálatokat a magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatta.

A kommunista hatóságok 1968-ban vették le véglegesen a püspöki palota homlokzatáról Patachich Ádám címerét. Ekkor alakították át az épületet múzeummá. A püspök 1759-ben került az egyházmegye élére, a magyarországi felvilágosodás egyik vezéralakjaként tartják számon. A püspöki palotát 1762-ben kezdte építtetni.

A dombormű címer visszakerülése nem csak megkoszorúzza a végéhez közeledő felújítási munkálatokat, de szimbolikus jelentése is van.

Nem csak a palota újult meg, átrendezték az épületet körülvevő barokk kertet is, amely már most közösségi térként szolgál. A járványhelyzet miatt a Nagyváradi Állami Filharmónia két hónapig koncertezett a kertben, különleges zenei élményt nyújtva így a nagyváradiaknak. Az épület teljes felújítását másfél évvel ezelőtt kezdték el, a munkálatokat a magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatta.

HírTV