2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kultúra

Eltávozott az Arany Csalogány

  • Eltávozott az Arany Csalogány

Dél-amerikai ritmusok, egzotikus hangzás, kongadobok, fülbemászó dallam: nem is kell több, hogy egy dal sláger lehessen. Ez volt a Lady Carneval. S ha ezt egy jóképű férfiú énekli, semmi sem menti meg őt a jól megérdemelt sikertől, ahogy azt Karel Gott, az akkor még csehszlovák énekes pályája példázza.

A hazai közönség a magyar pályatárs, Korda György döntőbe jutott dalát énekelve, az egyik hatvanas évekbeli táncdalfesztivál gálaműsorán ismerhette meg őt. Persze nem maradhatott el a szokásos összeméregetés: Hol „csehszlovák Tom Jones­nak”, hol Engelbert Humperdinck kelet-európai helytartójának titulálták, de a Kelet Sinatrájaként is emlegették.

 Fotó: Reuters

 

Pedig csak önmagát adta. Ahogy Milos Zeman cseh elnök fogalmazott: egész életét másoknak, a zenének szentelte, számos nemzedék sokat köszönhet neki. A hatéves kora óta Prágában élő, operisztikus adottságú énekesnek az elmúlt ötven esztendőben nem véletlenül ítélték oda negyvenkettedszerre is az Arany Csalogány-díjat, illetve harminchét alkalommal a legjobb férfi énekesnek járó elismerést. Ezenfelül hazájában minden létező és elképzelhető kitüntetést besöpört.

A hatvanas évek elejétől, neves dzsesszegyüttesek kíséretével már prágai kávéházakban szórakoztatta a nagyérdeműt, de kvalitásait elismerve felvételt nyert a Prágai Konzervatórium opera szakára is. Első kislemeze 1962-ben látott napvilágot, amellyel hazájában nagy sikert aratott. A nemzetközi közönség a Cannes-ban évről évre megrendezett fesztiválon ismerhette és szerette meg.

Ennek hatására a szigorú kommunista elvek mentén működő csehszlovák vezetés – kivételesen – még Las Vegas-i fellépést is engedélyezett volna neki, ám az aranytorkú előadó inkább Németországot választotta. A német nyelvterületen való népszerűsége okán, 1968-ban osztrák színekben benevezett az Eurovíziós dalfesztiválra, ahol az előkelő 13. helyezésig jutott. Kvalitásaira jellemző, hogy a népdaltól az operettig, a balladától a hagyományos táncdalig minden műfajban jeleskedett. Ennek köszönhetően a német Polydor lemezkiadó cég amellett, hogy harminchárom esztendő alatt százhuszonöt albumot jelentetett meg az énekessel, egész életére szóló lemezszerződést is aláírt vele. Pályafutása során negyvenmillió hanghordozója talált gazdára.

Esetében megdőlt a mondás, hogy saját hazájában senki sem lehet próféta. Karel Gott népszerűsége a nemzetközi sikerek mellett mind Csehországban, mind Szlovákiában csúcsokat döntött.

Ezenkívül tévésorozatot forgattak vele, parfümöt neveztek el róla, sőt rövid időre múzeumot is nyitott. Még államfőnek is javasolták.

A rendszerváltáskor bejelentette visszavonulását, ám közönsége másként döntött. A búcsúturnén megélt frenetikus siker, a közönség szeretete fogva tartotta, nem szabadulhatott a színpadtól. Talán nem is akart igazán. Valószínűleg akkor ötlött fel benne komolyan a búcsú gondolata, amikor szembesült a kegyetlen kórral.

Karel Gottot kedden éjszaka álmában, családja körében érte a halál. Nyolcvanéves volt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!