2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Kultúra

Elhunyt Gilbert Gottfried amerikai komikus, színész

Hosszú betegség után 67 éves korában kedden elhunyt Gilbert Gottfried amerikai stand-up komikus, színész.

  •  Elhunyt Gilbert Gottfried amerikai komikus, színész

Ügynöke közleménye alapján ritka, genetikai eredetű degeneratív izombetegségben szenvedett. A brooklyni születésű, a New York-i stand-up komikusként közismertté vált Gottfried híres volt éles nyelvéről, nyers, kegyetlen tréfáiról. Két héttel a New York és Washington elleni terrortámadás után azzal viccelődött, hogy nem tudott közvetlen repülőjegyet foglalni New Yorkból Kaliforniába. "Azt mondták, előbb meg kell állniuk az Empire State Buildingnél" - panaszkodott. Később azért veszített el egy komoly reklámszerződést, mert a Twitteren a 2011-es japán földrengéssel és cunamival viccelődött. Számos filmben is szerepelt (Beverly Hills-i zsaru II., Talpig zűrben, Nicsak, ki beszél még), de legismertebb alakítása mégis a Disney 1992-ben bemutatott Aladdin című rajzfilmjében a szabadszájú papagáj, Jágó szerepe volt. Halála számos kollégáját megrendítette.

Seth MacFarlane, a Hogyan rohanj a veszTEDbe című westernparódia rendezője felidézte, hogy Gottfried Abraham Lincoln szerepében annyira mulatságos volt, hogy alig tudtak forgatni a nevetéstől. Jason Alexander - aki George-ot alakította a Seinfeld-sorozatban - felidézte, hogy Gottfried akkor is meg tudta nevettetni, mikor ez nem volt könnyű. "Micsoda adomány!" - fogalmazott a Twitteren. Az 1980-as években a Saturday Night Live szórakoztató műsorának szereplői közé is beválogatták, ő azonban nem volt elégedett. Mint mondta, olyan nagy elődök után került be, mint John Belushi, Gilda Radner és Bill Murray. "Az ember nem helyettes akar lenni, az ember az akar lenni, akit helyettesítenek" - mesélte egy interjújában.

Az Oscar-díjas Marlee Matin azt írta róla, hogy "miközben mulatságos és politikailag inkorrekt, belül lágyszívű volt". A siket színésznő felidézte, hogy sokszor találkoztak, és egy alkalommal, a repülőn át is vágta, amikor beugrott a jeltolmácsa helyett, aki nagyon hasonlított rá. "Számomra a vicces az vicces" - nyilatkozta Gottfried az AP hírügynökségnek márciusban. "Azt bánom, ha olyasmit mondok, amin nem nevetnek, mert nem vicces... De ha nevetnek azon, amit mondok, akkor úgy érzem, én vagyok a komikus, és ez a munkám" - fűzte hozzá. Gilbert Gottfried 2007-ben nősült meg, feleségétől, Dara Gottfriedtől két gyermeke született.

Fotó: AFP

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jordán Tamás: Ha tényleg ez történt, nem tartom helyesnek

Jordán Tamás: Ha tényleg ez történt, nem tartom helyesnek

Utoljára a nyolcvanas évek elején Marosvásárhelyen hallott hasonlót Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki a Magyar Nemzet megkérdezett Jordán Tamás színházalapítóval együtt döbbenten áll a Katona József Színház botránya előtt.
Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A másik nagy szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, Vajda Márta is példátlannak találja ezt az esetet, szerinte azonban félreértésről lehet szó.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!