2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:10

Kultúra

Elfolyó idő - Megérkezett Berlinbe az MMA művészeinek kiállítása

Passau és Stuttgart után Berlinben is bemutatják az 1989-es magyarországi határnyitás harmincadik évfordulója alkalmából Verstrichene Zeit - Elfolyó idő címmel rendezett kiállítást, amelyen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészének munkái láthatók, a tárlatot csütörtökön nyitották meg a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

  • Elfolyó idő - Megérkezett Berlinbe az MMA művészeinek kiállítása

A kiállítás az utóbbi három évtizedet öleli fel, betekintést nyújtva a korszak magyar képzőművészetébe. A festmények, szobrok, installációk a formanyelvet és az anyaghasználatot tekintve igen változatosak, de közös nézőpontjuk összefogja és reprezentatív egésszé alakítja őket.

A közös téma az 1989-es év, a határnyitás és a szocializmus vége. Erre reflektál valamennyi alkotó, méghozzá egy későbbi perspektívából. A kiállító művészekben pedig nemcsak az a közös vonás, hogy valamennyien az MMA tagjai, hanem az is, hogy felnőttként élték át 1989-et. Részben az akkori emlékeikre reflektálnak műveikkel, részben korabeli alkotásokat dolgoztak át, harminc év távlatával, 2019-ből szemlélve - mondta a közmédiának a megnyitó előtt Nagy Márta, a Balassi Intézet külföldi magyar kulturális intézeteinek hálózatához tartozó CHB igazgatója.

A CHB kiállításának alapja a passaui Modern Művészeti Múzeumban az idén nyáron debütált anyag, amely újdonságként kiegészül Lovas Ilona videóinstallációjával.

A képző- és iparművészek munkáit is felvonultató tárlat leginkább emblematikus darabja Orosz István Továrisi konyec feliratú plakátjának német környezetre átdolgozott - Tovarisi Tschüss feliratú - változata.

A január 17-ig látogatható kiállítás közönsége Lovas Ilona és Orosz István mellett Aknay János, Barabás Márton, Baráth Ferenc, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Gaál József, Jovián György, Kovács Péter, Kulinyi István, Lajta Gábor, M. Novák András, Prutkay Péter, Stefanovits Péter, Szabó Menyhért, Szemadám György, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József és Véssey Gábor művészetével ismerkedhet meg.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!