2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Debrecen templomai a sötétben várták, hogy mesélhessenek a múltjukról

Hír TV

2018. szeptember 16., vasárnap 15:28

A Templomok Éjszakája programon idén is nagyon sokan vettek részt. A belvárosi séta során 8 egyházi intézményt ismerhettek meg közelebbről a látogatók.

Ritkán látni a debreceni görög katolikus főszékesegyházat éjszaka – belülről. Szombat este azonban megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Idén is nagyon sokan vettek részt a Templomok Éjszakája programon. A belvárosi séta során összesen 8 egyházi intézményt lehetett felkeresni.

A templombelső hangsúlyos részein Szegedi Molnár Géza festőművész 1950-1958 között alkotott festményei találhatók: a Kánai menyegző, az Örömhír vétele, a Szentlélek eljövetele, Szent József halála. A művész olajképei is megtalálhatók a templomban. Az épület keletkezéséről, történetéről is sok érdekes információt hallhattak a látogatók.

Ezután a Szent-Anna Székesegyház ajtaja nyílt ki a látogatók előtt. 1993. május 31-étől, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megalapításától kezdve az egyházmegyének ez a székesegyháza. A túrán résztvevők szerint vallástól függetlenül fontos közelebbről megismerni Debrecen templomait.

Az ismertetés után mindenki körbejárta a templomot és közelebbről is megnézhette a szakrális tárgyakat. A 3 órás belvárosi körsétára idén is nagyon sokan jelentkeztek.

„Öröm ez, hogy évről évre változatlanul nagy létszámmal, tehát amikor meghirdetjük ezt a lehetőséget, akkor pillanatokon belül a lehetséges létszám telítődik, úgyhogy úgy látszik, hogy ezt a hagyományt folytatni kell” – mondta Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium gyűjteményi igazgatója.

A következő állomás az evangélikus templom volt, ahol a többi közt azokról a veszteségekről hallhattak, amelyeket az egyház az államosítással szenvedett el, ami után mindössze 8 – szerzetesrendek által működtetett – iskolája maradt. A tervek szerint a szombat éjszakai rendezvény jövőre is folytatódik, 2019 szeptemberében is megnyílik a debreceni templomok ajtaja a látogatók előtt.