2022. 01. 21. Péntek Ágnes napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Kultúra

Chopin-Liszt zenélő okospaddal gazdagodik Budapest

A budapesti Lengyel Intézet hamarosan egy Chopin és Liszt műveit játszó, egyedülálló zenélő okospaddal ajándékozza meg Budapest lakóit. A Lengyel Intézet koncepciója alapján a KUUBE Hungary Kft. által fejlesztett utcabútor a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában játssza le a két zeneszerző műveit.

2020-ban ünnepeltük Fryderyk Chopin lengyel zeneszerző születésének 210. évfordulóját, amely idén Liszt Ferencet illeti meg. Ebből az alkalomból a budapesti Lengyel Intézet felkérésére és elképzelései alapján a KUUBE Hungary Kft., egy prémium minőségű, okos utcabútorok gyártásával foglalkozó magyar startup egy zenélő okospadot fejlesztett ki. Az Lengyel Intézet a kulturális együttműködés jegyében ezzel az időtálló projekttel szeretne emléket állítani a két nemzet világhírű zeneszerzőinek.

A Lengyel Intézet vezetőségét a Varsóban nagy népszerűségnek örvendő Chopin-padok ihlették, a budapesti Chopin-Liszt okospad azonban a lengyel utcabútornak egy lényegesen továbbfejlesztett formája, több szempontból is: rendkívül jó minőségű hanganyag lejátszására alkalmas, 8 férőhelyes, két USB porttal, valamint két vezeték nélküli töltővel felszerelt, amely 20 méteres körzetében korlátlan 4G alapú wifi hozzáférést biztosít. Működését napelemekkel töltött akkumulátorok látják el. Ezen felül a Kuube Plus pad  aktív állapotban környezetének változásait is tudja majd monitorozni: UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat, hőmérsékletet és légnyomást mér. A zeneszámokat  - Chopin és Liszt zeneműveit Farkas Gábor előadásában - a pad használói választhatják majd ki és indíthatják el érintőképernyő segítségével. A zene hangereje úgy kerül beállításra, hogy azt csak a pad közvetlen közelében lévők hallhassák, az ott lakók és járókelők megzavarása nélkül.

A zenélő pad Budapest közterületén kerül elhelyezésre, a helyszínnel kapcsolatos  tárgyalások folyamatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezet a Fidesz a biztos szavazók között

Négy százalékpontra nőtt a Fidesz–KDNP előnye a választáson legaktívabb, biztos szavazók közt – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!