2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kultúra

Chopin-Liszt zenélő okospaddal gazdagodik Budapest

A budapesti Lengyel Intézet hamarosan egy Chopin és Liszt műveit játszó, egyedülálló zenélő okospaddal ajándékozza meg Budapest lakóit. A Lengyel Intézet koncepciója alapján a KUUBE Hungary Kft. által fejlesztett utcabútor a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában játssza le a két zeneszerző műveit.

  • Chopin-Liszt zenélő okospaddal gazdagodik Budapest

2020-ban ünnepeltük Fryderyk Chopin lengyel zeneszerző születésének 210. évfordulóját, amely idén Liszt Ferencet illeti meg. Ebből az alkalomból a budapesti Lengyel Intézet felkérésére és elképzelései alapján a KUUBE Hungary Kft., egy prémium minőségű, okos utcabútorok gyártásával foglalkozó magyar startup egy zenélő okospadot fejlesztett ki. Az Lengyel Intézet a kulturális együttműködés jegyében ezzel az időtálló projekttel szeretne emléket állítani a két nemzet világhírű zeneszerzőinek.

A Lengyel Intézet vezetőségét a Varsóban nagy népszerűségnek örvendő Chopin-padok ihlették, a budapesti Chopin-Liszt okospad azonban a lengyel utcabútornak egy lényegesen továbbfejlesztett formája, több szempontból is: rendkívül jó minőségű hanganyag lejátszására alkalmas, 8 férőhelyes, két USB porttal, valamint két vezeték nélküli töltővel felszerelt, amely 20 méteres körzetében korlátlan 4G alapú wifi hozzáférést biztosít. Működését napelemekkel töltött akkumulátorok látják el. Ezen felül a Kuube Plus pad  aktív állapotban környezetének változásait is tudja majd monitorozni: UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat, hőmérsékletet és légnyomást mér. A zeneszámokat  - Chopin és Liszt zeneműveit Farkas Gábor előadásában - a pad használói választhatják majd ki és indíthatják el érintőképernyő segítségével. A zene hangereje úgy kerül beállításra, hogy azt csak a pad közvetlen közelében lévők hallhassák, az ott lakók és járókelők megzavarása nélkül.

A zenélő pad Budapest közterületén kerül elhelyezésre, a helyszínnel kapcsolatos  tárgyalások folyamatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!