2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Kultúra

Baán László: A választások tétje a Liget-projekt jövője is

A hétvégén megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, márciusban pedig az új Néprajzi Múzeum. ­Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója interjút adott a Ripost7-nek.

  • Baán László: A választások tétje a Liget-projekt jövője is

A Városliget felújított sétányain járva, a felújított Millennium Házát megcsodálva, a Nagyjátszóteret, az új futókört vagy épp a sportpályákat kipróbálva bárki meggyőződhet arról, kinek lett igaza: az úgynevezett „ligetvédőknek”, vagy azoknak, akik a Liget megújítását tűzték ki célul. Most mérföldkőhöz érkezett a Liget-projekt: a hétvégén megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, márciusban pedig az új Néprajzi Múzeum. ­Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, a Liget-projekt miniszteri biztosát Zimber Szilvia kérdezte.

- Fényképeken, videókon láttam már a Magyar Zene Házát, de a valóságban most először és azt kell mondjam: semmi nem adja vissza az élményt, ezt látni kell! Mekkora érdeklődést tapasztal a megnyitó előtt?

Baán László: „Páratlan úgy a hazai, mint a nemzetközi szakmai érdeklődés, hiszen sehol a világon nincs ilyen zenei beavató intézmény, ahol a koncerttermek és zenepedagógiai műhelyek mellett közel kétezer négyzetméteren interaktív, szórakoztatva tanító zenetörténeti kiállítások is várják a látogatókat. Maga a ház, ez a páratlan építészeti alkotás a világhírű japán tervező, Sou Fujimoto, a megvalósításon dolgozó több mint száz magyar mérnök, s természetesen a kivitelezők munkáját dicséri.”

- Milyen programokkal nyit a Zene Háza?

B. L.: „Most vasárnap, január 23-án és a rá következő héten számos ingyenes koncerttel várja majd a látogatókat, de azután is bárki szabadon besétálhat ebbe a gyönyörű üvegpalotába, körülnézhet, beülhet a kávézóba, de a zenei és kiállítási programok, zenepedagógiai foglalkozások, mint bárhol másutt, természetesen belépődíjasok lesznek. Jellemző a felfokozott érdeklődésre, hogy több rendezvényre már elővételben elfogytak a jegyek. Érdemes időben választani a sokszínű kínálatból.”

- Sokszor támadták korábban a Liget-projektet és a főváros máig ellenzi bizonyos épületek megépítését. A koncepcionális különbség az, hogy a főváros jelenlegi vezetése csak közparkot képzelt a Városligetbe, önök pedig kulturális negyedet is. Eldőlt ez a vita?

B. L.: „Ez a vita már jó egy évszázada eldőlt. A jelenlegi fővárosi vezetés, politikai számításból, egy olyan Ligetet vizionál, ami pont ellentétes azzal, ami a Városliget legsajátabb, egyedi jellemzője, s amiért több mint száz éve ez a legkedveltebb hazai közparkunk: ez pedig a zöldfelületi kikapcsolódás és egy egyedülállóan gazdag kulturális intézményrendszer harmonikus együttléte. A városligeti közparkban ez az együttállás egy olyan egyedi érték, amit tisztelni és őrizni kell, s nem pedig felszámolni. A Városligetben 1866-tól, az Állatkert megnyitását követően, számos nagyszerű intézmény – többek között a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Műjégpálya, a Nagycirkusz, a Vajdahunyadvára, a Közlekedési Múzeum – találta meg otthonát. Szó szerint benne: hiszen mindegyik intézmény a Ligetben, s nem pedig köréje épült. Én ugyanazt mondom, mint amit a Liget-projekt legbőszebb ellenzői tűztek a zászlajukra, ám jómagam komolyan is gondolom: a Városliget maradjon Városliget! Vagyis őrizzük meg ezt az egyedi karakterét s hozzuk vissza régi fényét: a zöldfelületeknek éppúgy, mint a parkot átszövő intézményrendszernek – s mindezt a legkorszerűbb, 21. századi igényeknek megfelelően.”

A teljes interjú IDE kattintva olvasható. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jordán Tamás: Ha tényleg ez történt, nem tartom helyesnek

Jordán Tamás: Ha tényleg ez történt, nem tartom helyesnek

Utoljára a nyolcvanas évek elején Marosvásárhelyen hallott hasonlót Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki a Magyar Nemzet megkérdezett Jordán Tamás színházalapítóval együtt döbbenten áll a Katona József Színház botránya előtt.
Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A másik nagy szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, Vajda Márta is példátlannak találja ezt az esetet, szerinte azonban félreértésről lehet szó.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!