2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023 15:30

Kultúra

Argentína egykori kínzóközpontja felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Argentína kedden üdvözölte az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) döntését, mely az ország börtönné és kínzóközponttá alakított egykori műszaki iskoláját (ESMA) világörökségi helyszínné nyilvánította.

  • Argentína egykori kínzóközpontja felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Az UNESCO világörökségi bizottsága rijádi ülésszakán vette fel a ma már múzeumként, emlékhelyként és emberi jogi központként működő ESMA-t a világörökségi listára mint "az emberiség számára kiemelkedő értéknek számító" helyszínt.

Az egykori Buenos Aires-i Haditengerészeti Műszaki Főiskola az argentin katonai diktatúra egyik leghírhedtebb börtöne és vallatóközpontja volt. Az ESMA épületeiben kialakított börtönben a junta mintegy ötezer ellenzőjét tartották fogva hosszabb-rövidebb ideig 1976 és 1983 között, sokan nem élték túl a kínzásokat.

"Az ESMA az államilag támogatott terrorizmus legrosszabb arcát mutatta meg. Az emlékét meg kell őriznünk, hogy Argentínában senki se felejtse el vagy tagadja az ott elkövetett borzalmakat" - mondta videoüzenetében Alberto Fernández argentin elnök.

Az elnök kedden New Yorkban, az ENSZ 78. ülésszakán tartott beszédében is méltatta az UNESCO döntését.

"Azzal, hogy aktívan megőrizzük ezt az emléket, amelyet egyesek le akarnak tagadni és el akarnak törölni, megakadályozzuk hogy ez a fájdalom megismétlődjön. Ezekkel az emberiesség elleni bűnökkel szemben a mi válaszunk nem a bosszú, hanem az igazságszolgáltatás" - mondta Fernández az ENSZ Közgyűlésésén.

Jogvédő csoportok szerint a véres katonai diktatúra vezetői mintegy 30 ezer ember eltűnéséért - valójában meggyilkolásáért - tehetők felelőssé. Az elhurcoltak között volt számos várandós nő is, akik a kínzóközpontokban voltak kénytelenek megszülni gyermeküket. A katonatisztek rendszeresen elrabolták a fogságba ejtett vagy kivégzett másként gondolkodók gyerekeit, akiket gyakran a diktatúrához kötődő, vagy a junta ideológiáját valló családok neveltek fel a sajátjukként, megfosztva őket személyazonosságuktól.

"Ez a nemzetközi elismerés határozott válasz azoknak, akik tagadják vagy el akarják bagatellizálni az állami terrorizmust és a diktatúra bűntetteit" - mondta Horacio Pietragalla Corti, az emberi jogokért felelős argentin miniszter.

A miniszter is egyike azoknak, akiket csecsemőkorukban elvettek a szüleiktől és hamis személyazonossággal neveltek fel. Később ő lett a 75. unoka, akinek a személyazonosságát az eltűnt gyermekeik után kutató anyacsoport, a Madres de Plaza de

Mayo munkájának köszönhetően sikerült visszaszerezni. A csoport 133 unokát talált meg genetikai elemzéssel.

Argentína minden más latin-amerikai országnál többet tett a diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárása érdekében. A 2000-es évek eleje óta már csaknem 300 bírósági eljárás indult a diktatúra idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!