2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kultúra

Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket

Magukat antifasisztáknak nevező tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket Budapesten. Két helyen szerveztek megemlékezéseket az 1945. február 11-i eseményekre, az egyik a Városmajorban volt, ahol radikális szervezetek ünnepeltek. Őket kordonnal és rendőr sorfallal választották el a tüntetőktől. A megemlékezések békésen értek véget.

  • Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket

A német csapatok egyik teherszállító vitorlázója csapódott egy ikerházba 1945. február 6-án, egy fotós örökítette ezt meg. Budapest akkori ostromának fennmaradt fotóiból nyílt szabadtéri kiállítás a Budai várban.

A kiállítást három kerület polgármestere nyitotta meg. Arra emlékeztek, hogy a szovjet harapófogóba szorult német és magyar katonák a várból 1945. február 11-én kitörtek: összesen 120 ezer katona és 40 ezer civil halt meg.

A XII. kerület polgármestere pedig a kiállítás személyes vonatkozására hívta fel a figyelmet.

"Nekem azért tetszik ez a kiállítás, mert nem nagy, hanem kicsit. Nem elveket hangoztat, hanem személyes történeteket mond el, a mi lakóhelyünkről beszél, a mi utcánkat mutatja meg, a mi házunkat mutatja meg."

- mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere.

A kitörés napjára emléktúrát is szerveztek a várból, amelyen a kitörő katonák útvonalát járták végig, a többnyire katonai ruhába öltözött résztvevők.

A túrára gyülekező 4100 résztvevőt egy hatfős csoport próbálta megzavarni, akik szerint a túrázók fasiszták.

Ahogy rózsaszínbe öltözött demonstrálók próbáltak megzavarni egy másik rendezvényt is a Városmajornál. Több radikális szervezet itt emlékezett meg a kitörés napjáról, amit a magukat antifasisztáknak nevező csoport dobolással, hangoskodással próbált ellehetetleníteni. Őket kordonokkal és sorfallal rendőrök tartották távol a radikálisoktól.

"Az antifasisztáknak pedig azt szeretném megköszönni, hogy azt a hangulatot, mely annak idején is uralkodott Európában, a második világháború ideje alatt, megtemetik nekünk!"

- jegyezte meg Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja.

A megemlékezés végül békésen zárult minkét helyen.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar férfi, aki ellen - négy kábítószer-kereskedő társával együtt - még 2022-ben adott ki körözést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI); a 33 éves férfi szerepelt Európa legkeresettebb bűnözőinek listáján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!