2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Kultúra

A víz alá merít a Platon Karataev legújabb klipje

A tavalyi nagysikerű Atoms után most januárban érkezik a Platon Karataev harmadik nagylemeze, a Partért kiáltó, mely a zenekar első teljesen magyar nyelvű kiadványa lesz. A készülő anyagról még augusztusban jelent meg az album címadó dala, most ezt követi a második single, a Vízből van, Vecsei H. Miklós szereplésével és Balla Gergely rendezésével. A zenekar október 23-24-én duplázik az A38 Hajón, ezt követően pedig négyhetes Európa turnéra indul, hogy aztán januártól az új dalokkal folytassák a koncertezést.

  • A víz alá merít a Platon Karataev legújabb klipje

“A dal egy egységélményt ír le, a határtalannal való találkozást és szembesülést járja körül. Amikor az énvesztés megtörténik, és egy olyan azonosságot tapasztal meg az ember, amit addig még nem, elsőre ijesztő lehet, a végén azonban felszabadító. A dal is így építkezik, fokozatosan, míg a végén eljutunk a katarzishoz.”- kezdi a mesélést Balla Gergely, aki amellett, hogy a zenekar egyik alapítója, most a kliprendezésbe is belekóstolt. - “A koronavírus miatt a klip elkészítése során állandóan falakba ütköztünk. Hasival eredetileg is egy víz alatti klipet terveztünk ugyan, de egy teljesen másik koncepcióval még az előző lemez záródalához, a Bitter Steps-hez forgattuk volna. Végül idén ősszel készült el az anyag, rengeteg változtatással. Maradt azonban a víz, mint az egység, azonosság szimbóluma, mely a lemezt is körbeöleli, valamint a merülés motívuma.

Már kész volt a klip, amikor most szeptember végén kezembe került Rúmitól, a 13. századi szúfi misztikustól egy könyv, és hihetetlenül megdöbbentett, amit olvastam, csodálatos találkozás volt. Nem tudnám ennél pontosabban leírni, miről szól a klip:

“Minden érzékünk felszívódik: látásunk, hallásunk, szaglásunk és így tovább. Az érzékszervek már nem külön-külön, hanem eggyé válva keresik az érzékelést. Ha az érzékszervek hiánytalanul vesznek részt az elmerülésben, egyetlenegy élményben és tapasztalásban oldódnak fel. (...) Formájukat tekintve az érzékszervek különböznek egymástól, valójában egy dolgot érzékelnek. Amikor az egyik érzékszerv az elmerülés felé mozdul, az összes érzékszerv vele merül. (...) Az elmerülés olyasvalami, amelyben az elmerülő nem lesz többet jelenlévő. Nem tesz erőfeszítéseket, abbahagyja a mozgást. Elmerül a vízben. A nemcselekvés a cselekvése; a víz a cselekvése. Ha kézzel-lábbal kapálózik, azt jelenti, hogy nem merült el teljesen. Még akkor sem nevezhető elmerülésnek, ha azt kiabálja, hogy “Megfulladok!””

Hatalmas élmény volt Hasival együtt dolgozni, nagy hatással van rám a munkássága, jelenléte, így hihetetlenül örülök, hogy az alkotásban is találkozhattunk.” - fejezi be Gergő.

A klipben Vecsei H. Miklós, színész merül alá a gyöngyöző vízben, aki a következőket mesélte a felkérésről: “Nem igazán szeretek forgatni, nekem a színház a világom és igyekszem ott kiteljesedni. A Platon Karataev felkérését két dolog miatt vállaltam mégis: szerettem volna kipróbálni, hogy milyen lehet öt méterrel a víz alatt játszani, a másik pedig, hogy meggyőződésem, hogy csak abból a mélységből érdemes alkotni, ahova ők igyekeznek legyűrni magukat. Úgy gondolom, hogy ebben hasonlítunk, érdemes erre barátságot, projekteket építeni, hisz azáltal, hogy egy irányba nézünk, már össze is tartozunk.” - mondta.

“Több év telt el azóta, hogy ennek a számnak a magja megszületett. Mindig éreztem a potenciált és az erőt a témákban, de amikor az első alkotó elvonulásunk során összeraktuk az alkotóelemeket és kiszélesítettük a dalt, beleborzongtunk. Azt érzem, hogy a “Vízből van”-ban minden benne van, ami 2021-ben a Platon Karataev. Nagyon szépen bemutatja a palettát, amiből dolgozunk, mind lelkileg, mind hangszerelésileg. Csodálatos utazás volt végigkísérni ezt a dalt az esetlenségtől a monumentalitásig. Számomra az alkotói folyamatot tekintve mindenképpen kedvenc ez a közelgő nagylemezről! - emlékszik vissza Czakó-Kuraly Sebestyén, a zenekar énekese. “A klip miatt én személy szerint nagyon boldog vagyok. Régi álmom volt egy víz alatt forgatott videoklip, amit most sikerült kipipálni. Hála Gergőnek, aki energiát szentelt erre, Hasinak, Máténak és az egész stábnak, hogy távolra kerülve a komfortzónájuktól végigcsinálták a forgatásokat!”

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!