2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Kultúra

A történeti kertekről tartanak nemzetközi fórumot Budapesten

Tizenhárom ország mintegy 70 szakembere részvételével kezdődött meg csütörtökön Budapesten az Európa Tanács történeti kerteket összekötő turisztikaiútvonal-programjának éves fóruma. A Petőfi Irodalmi Múzeumban zajló kétnapos tanácskozás fő témája az irodalom és a kertek kapcsolata.

  • A történeti kertekről tartanak nemzetközi fórumot Budapesten

A szervező Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) csütörtöki közleménye szerint a European Route of Historic Gardens (ERHG) idei fórumán ezúttal arra keresik a választ, hogy milyen ihletet merített az irodalom a kertművészetből, illetve hogyan hatott egymásra a két művészeti ág.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint az esemény megnyitóján egyebek mellett kiemelte: a statisztikai számok igazolják, hogy a kertturizmus kiemelkedő lehetőséget jelent a magyar ágazat számára.

Jaume Dulsat, az ERHG elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy Európa történeti kerteket összekötő turisztikaiútvonal-programja óriási lehetőséget jelent a tagszervezetek számára, hiszen olyan gyakorlati kérdésekben is tapasztalatot cserélhetnek, mint a történeti kertek megőrzése és megújulása, illetve azok ökológiai és gazdasági fenntartása.

Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) elnöke a fórum házigazdájaként kiemelte: a Budapesten megrendezett esemény a hazai tájépítészeti szakma elismerésén túl előmozdíthatja a hazai kertturizmus fellendülését, elősegíti a határon átnyúló együttműködéseket, egyben lehetőséget teremt egymás értékeinek és tapasztalatainak megismerésére.

Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyűjteményi főigazgató-helyettese köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a fórumnak otthont adó Károlyi-palota kertje a 20. században egyszerre volt múzeum és közösségi kert, padokkal, játszóterekkel és múzeumkert, ahol szabadtéri koncerteket, rendezvényeket tartottak. A jelenleg is zajló megújulásnak köszönhetően a kastély- és Károlyi-kert egybenyitásával megvalósul a kert eredeti egysége, amelynek eredményeként jövő tavaszra ismét visszatérhet az irodalom a kastélypark fáinak hűvös árnyékába.

A közlemény szerint az ERHG a fórummal egyszerre tartja idei közgyűlését, amelyen a 2023-as költségvetésen és a jövő évre tervezett programokon túl három új tagjelöltről is szavaznak a résztvevők. Az új, ukrán, görög és grúz tagokkal együtt a szervezetnek 27 teljes jogú tagja lesz, amelyek 41 történeti kertet képviselnek 10 európai országban.

Az Európa számos országából érkező résztvevők a hivatalos program mellett bepillantást nyerhetnek Budapest történeti kertörökségébe: a budai Vár megújult kertjeinek megtekintését követően sétát tesznek a Normafán is.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2010-ben írta alá a Kulturális Útvonalakról szóló kibővített Részleges megállapodást (EPA), amelynek célja a tagállamok történeti kertjeinek történelmi, művészeti és társadalmi értékének bemutatásán keresztül a közös európai kultúra népszerűsítése. Ennek keretében 2020-ban létrehozták az Európai Történelmi Kertek elnevezésű európai kulturálisútvonal-projektet, amelyet a European Route of Historic Gardens koordinál oly módon, hogy szakmai fórumokat szervez a tagszervezeteknek, hogy népszerűsítsék a csatlakozott történeti kertek turisztikai, kulturális célú látogatását, illetve uniós pályázati forrásokat is előteremt a kertfelújításokhoz, a kertörökséghez kapcsolódó kutatásokhoz, projektekhez.

A Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) és az Esterházy-kastélykert tavaly ősszel nyert felvételt a szervezetbe - közölte az MKA.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Farkas Árpád költőre emlékeztek

Farkas Árpád költőre emlékeztek

A tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas Farkas Árpád íróra, költőre, műfordítóra emlékeztek az udvarhelyszéki Székelyszentmiklóson. Az őszi hálaadásra időzített ünnepen emléktáblát avattak és két-két tölgyfát is elültettek az emlékére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!