2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

A P. Mobil "első nagylemeze" felújítva újra megjelenik

Digitálisan felújított hanggal újra kiadják a P. Mobil első nagylemezeként számon tartott, de csak évtizedekkel később megjelent 1978-as koncertfelvételt.

  •  A P. Mobil

Az első nagylemez - 1978 című felvétel június 18-án szombaton lesz először elérhető a lemezboltok napjához csatlakozó helyeken, kétféle formátumban, CD-n és korlátozott példányszámban audiókazettán - közölte a GrundRecords kiadó az MTI-vel. Az 1973-ban a Gesarolból alakult, Schuster Lóránt által vezetett P. Mobil meghatározó szerepet játszott a hazai hard rock történetében, és ma is aktív.

A hetvenes években a sikeres turnék, a komoly rajongótábor és a teltházas koncertek ellenére a P. Mobil klasszikusnak nevezhető felállásának a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem adott engedélyt nagylemez elkészítésére, csak kislemezen jelenhetett meg négy számuk (Kétforintos dal, Menj tovább, Forma I., Utolsó cigaretta) 1978-ban és 1979-ben. Sokan gondolják úgy, hogy tartalma alapján az 1978. október 26-án a Láng Művelődési Központban adott koncert dalainak kellett volna alkotnia a zenekar első nagylemezét.

A P. Mobilban ekkor a zenekarvezető, szövegíró Schuster Lóránt mellett Vikidál Gyula énekelt, Bencsik Sándor gitározott, Cserháti István billentyűs hangszereken, Kékesi László basszusgitáron játszott, Mareczky István pedig dobolt. Közülük Bencsik és Cserháti már nem él, előbbi 1987-ben, utóbbi 2005-ben hunyt el. Az előadásról jó minőségű hangfelvétel készült, amely végül 1998-ban jelent meg CD-n és kazettán. A felvételt 2018-ban dupla vinylen a GrundRecords adta ki, az anyag most Rozgonyi Péter hangmérnök munkájával digitálisan felújított hanggal kerül a boltokba CD-n. Az új kiadás egy tizenhat oldalas füzettel lát napvilágot, a benne szereplő fotók nagy része eddig nem jelent meg sehol.

A koncerten eljátszották a négy említett kislemezdalt, valamint olyan ismert Mobil-dalokat, mint például a Főnix éjszakája és a Tűzimádó, de hallható az anyagon a Honfoglalás szvit öt tétele is. Szintén rákerült két extra dal, amelyeket az 1978-as koncert hangbeállásán rögzítettek. A szombati lemezboltok napján kapható lesz audiókazettán (kétféle színben) a P. Mobil És? című feldolgozásanyaga is, amely 2019-ben CD-n, tavaly pedig LP-n jelent meg.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!