2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Kultúra

A Balaton megóvásáért indult ökológiai és kulturális programsorozat

A Balaton megóvása érdekében ökológiai-kulturális programsorozat indult, amely a tervek szerint 2023 után is folytatódik. A rendezvény részeként egyebek mellett szakmai párbeszédet folytatnak, ökológiai programokat, edukációs projekteket tartanak - hangsúlyozta a Jókai hajó fedélzetén tartott keddi sajtótájékoztatóján Can Togay János, a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat művészeti főtanácsadója.

  • A Balaton megóvásáért indult ökológiai és kulturális programsorozat

  Mint mondta, a Balatont érintő fő kérdések lesznek a Balatorium program sarokkövei, melynek során a művészet, a kultúra és az ökológia szereplői fognak össze a tóért.

    Felidézte: olyan edukációs programokat indítottak, amelyek a művészet eszközeivel reagálnak a Balaton problémáira. Az előző félévben négy kurzus indult 41 hallgatóval és 28 művészeti projekt született.

    Egyebek mellett lassú tájbejárási programsorozat indul Dörgicse közelében, ökológiai társasjátékot fejlesztettek, valamint létrehoztak egy alternatív oktatási helyszínként működő pavilont - sorolta.

    A program szakmai partnere a Pad Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

    A sajtótájékoztató keretében zajló kerekasztal-beszélgetés során a természetvédelemmel, a Balaton élővilágával foglalkozó szakemberek felhívták a figyelmet a tavat érintő legjelentősebb problémákra, a megoldásra váró feladatokra.

    Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője kiemelte: bár örvendetes, hogy sokan látogatnak a Balatonhoz, a tömeg hatására megváltozik az itt élő fajok összetétele, számos faj eltűnik a területről.

    Honti Márk kutató (MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport) felidézte, hogy a 2019-ben jelentkező algavirágzás az alacsony vízszint következménye volt. Mint mondta, fel kell készülni az éghajlatváltozás okozta kihívásokra.

    Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre csökken a Balatont tápláló folyók vízmennyisége, ami a vízszint csökkenéséhez vezet. Az idegenhonos fajok megjelenése pedig tönkreteheti a tó élőközösségét - húzta alá.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!