2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Informátor

Informátor: Komoly gazdasági károkat okoz a koronavírus

A koronavírus nemcsak egészségügyi kockázatot jelent, hanem már most látszódik, hogy hatalmas károkat okoz a gazdaságban is. Az elmúlt évtizedekben még nem történt olyan, hogy komplett gazdasági ágazatok az egyik napról a másikra teljesen leálltak. A járvány következményei először a turizmusban mutatkoztak meg, hiszen az emberek nem utaznak, a legtöbben még a lakásukat sem hagyják el. Illetve a védekezés miatt meg kellett hozni olyan döntéseket, amelyek komolyan korlátozzák az ágazat szereplőit. Ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerültek a szállodák, az éttermek, de még a taxisok is.

  • Informátor: Komoly gazdasági károkat okoz a koronavírus

Soha nem látott képsorokat sikerült felvennie az Informátor stábjának a budapesti reptéren. A máskor kígyózó sorok helyett üresség, az általában járatokkal teli monitorokon most egy-két repülőgép látható, azokat is általában törlik. A Budapest AirPort elvileg működik, nyitva van, de utazni vágyók alig vannak. Tavaly az év ugyanezen szakaszán egy nap alatt 118 járat fordult meg Budapesten, most ez a szám 29 és abból is mindössze 9 utasszállító, a többi pedig, ahogy szaknyelven hívják cargo, vagyis teherszállító. Legtöbb éppen a védekezéshez szükséges ellátmányt hozza Magyarországra. 

Az üzletek, éttermek és kávézók is zárva vannak. A budapesti reptér rengeteg embernek ad munkát, akiknek jelen pillanatban megszűnt az állásuk. A Budapest AirPort mindent megtesz azért, hogy megóvja munkavállalóit. Hiszen ebben a nehéz helyzetben is az a legfontosabb, hogy a munkavállalók ne veszítsék el állásukat és a jövedelmüket vagy legalább egy részét megkapják.

 A visszaesés csak Budapesten körülbelül 7000 taxist is érint, hiszen az utóbbi időszakban a főváros turisztikai szárnyalása azt eredményezte, hogy egyre többen választották ezt a hivatást. Az egész országra vetítve körülbelül 12 ezren foglalkoznak személyszállítással. A rendkívül nehéz helyzetbe került taxisokat a kormány már az elsők között segítette.

Magyarországon a turizmusban nagyságrendileg 400 ezer ember dolgozik, ami azt jelenti, hogy minden tizedik hazai munkavállaló az iparág valamelyik szegmensében helyezkedik el.

A munkahelyek megvédése érdekében a kormányzat ebben az ágazatban hozta meg az első segítő intézkedéseit, amelyek értelmében a turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, kulturális szolgáltatások, sport és személyszállításban tevékenykedő cégeknek a teljes munkáltatói járulékfizetési kötelezettséget elengedik. És ez csak a kezdet tette hozzá Orbán Viktor a bejelentésében. 

2019-ben a kereskedelmi szálláshelyek 550 milliárd forintot tettek ki. Budapesten a turisták 90%-a külföldi. Hatalmas kérdés, hogy a járványügyi veszélyhelyzet után mennyi időbe fog telni, mire újra beindul a turisztikai élet, amely több összetevőből állhat. 

Orbán Viktor az eddigi intézkedéseket követően bejelentette, hogy április 6-án vagy 7-én érkezhet Magyarország történelmének legnagyobb, legátfogóbb gazdasági növekedést és élénkítését segítő akcióterve.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!