2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Informátor: Göd után Egerben is erőt demonstrál a Momentum

2020. november 20., péntek 20:55

Politikai leszámolás Gödön, bosszút állt a polgármester. A Momentum Egerben is akcióba lépett. Mirkóczki Ádám polgármester szerint, a város a Momentum országos politikájának esett áldozatul. Mint mondta a konfliktus forrása az, hogy a pártok nem a településekkel foglalkoznak, hanem a 2022-es országgyűlési választásokra készülnek.

Tovább folytatódik Gödön az ellenzéki belháború. A momentumos polgármester, Balogh Csaba közösségi oldalán jelentette be november 17-én délelőtt, hogy a délutáni közgyűlésen felmenti tisztségéből eddigi alpolgármestereit, az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s Lőrincz Lászlót. Mint írta, a két politikus elvesztette a bizalmát.

Emlékezetes, a nyáron azt követően szabadultak el az indulatok Gödön, hogy a baloldali összefogás által vezetett koalícióban kitört a belháború. Az ellenzéki többségű testület felmentette a momentumos Baloghot, fegyelmi eljárást szavazott meg ellene és akkor hirtelen országos szintre emelkedett a botrány. Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc a közösségi médián keresztül üzengetett egymásnak, végül Tihanyban találkoztak, remélve, hogy rendezik a két párt között kialakult viszályt.

A Momentum végül közleményben szólította fel a DK-t, a Jobbikot és az LMP-t, hogy azonnal zárják ki pártjaikból az ellenzéki összefogást eláruló képviselőiket. Göd három helyi DK-s politikusa fel is függesztette párttagságát.

Fülöp Zoltán (LMP) önkormányzati képviselő az Informátornak elmondta,

felháborító, hogy Fekete-Győr András más pártok belügyeibe akar beavatkozni.

Az LMP-s politikus jogi lépéseket fontolgat, mert szerinte nem volt jogszerű ahogy a polgármester felmentette az alpolgármesteri munka alól.

Lőrincz László, aki egyébként saját bevallása szerint a mai napig a DK tagja, írásban válaszolt az Informátor kérdéseire, mint írta:

Balogh Csaba polgármester folyamatosan felső utasítást hajtott végre és látszik, hogy elsődlegesen pártkatona. Lőrincz László szerint országos szinten látszik, a Momentum Mozgalom másokat eltaposó politikája. Kitér arra is, hogy ha a Momentum valóban a jogállamiság és a demokrácia híve lenne, már szankcionálták volna Balogh Csabát és körét. Szerinte

a Demokratikus Koalíció gyengítése lehet a Momentum fő mozgató rugója.

Lőrincz László szintén jogi lépéseket fontolgat.

De nem csak Göd, hanem

Eger is jó példa arra, hogy szivárványkoalíció mekkora károkat tud okozni egy város életében.

Mirkóczki Ádám, aki az ellenzéki pártokból verbuválódott Egységben a Városért Egyesület révén lett jobbikos polgármester szintén arról számolt be az Informátornak, hogy a

Momentum itt is bele akar avatkozni a város életébe.

Egyébként Mirkóczki Ádám még júniusban jelentette be, hogy kilép a Jobbikból, ezt követően leváltotta MSZP-s alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát, aki nem mellesleg az unokatestvére, október végén pedig kilépett a frakcióból az LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán, akik csakúgy mint Gödön, szintén a polgármester vezetői stílusát kritizálták.

Eger most a Momentum országos politikájának esett áldozatul

- erről beszélt az Informátornak Mirkóczki Ádám. A politikus szerint a konfliktus fő forrása az, hogy a nagy pártok nem a településekkel foglalkoznak, hanem hogy a 2022-es országgyűlési választásokra készülnek.

A közelmúltban nem csak politikusok ügye kavart nagy port Egerben, hanem a színház igazgatójának kinevezése is. A Gárdonyi Géza színház egy vegyes fenntartású intézmény, tehát félig az önkormányzaté, félig pedig az EMMI-é, a város és az állam között pedig van egy olyan megállapodás, hogy az igazgató személyét a szakmai bizottságnak és a fenntartó minisztériumnak, tehát az EMMI-nek is támogatnia kell. Blaskó Balázs pályázatát a nyolc tagú szakmai bizottság támogatta. Ennek ellenére az október 29-i közgyűlés Szőcs Artur mellett döntött. Ezzel a döntéssel azonban a város felrúgta a megállapodást és így több száz millió forinttól esett volna el a színház. Szóval a városvezetés kénytelen volt belenyugodni Blaskó Balázs kinevezésébe.

Teljes adás:

Hír TV