2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Hírvilág: francia rohamrendőrök menekítették ki Emmanuel Macron elnököt

Hír TV

2020. január 26., vasárnap 19:55

A hét legfontosabb külpolitikai eseményei közé többek között a kínai koronavírus, a francia tüntetések, a líbiai fegyverembargó, a migráció problémái, a Trump elnök elleni impeachment és a világ több országában pusztító kemény tél nehézségei kerültek.

Újabb kínai városokban vezettek be közlekedési zárlatot a koronavírus okozta járvány miatt. Az országban több százra emelkedett a fertőzöttek száma, húsznál is több a halott. A kórokozó közben megjelent több országban is, a többi között Japánban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete hamarosan dönt arról, hogy kihirdessék-e az egész világra szóló rendkívüli állapotot.

A francia rohamrendőrök menekítették ki Emmanuel Macron elnököt egy párizsi színházból, amit tüntetők rohamoztak meg. A nyugdíjrendszer reformja miatt már másfél hónapja tüntetnek és sztrájkolnak a dolgozók. A munkabeszüntetés nemcsak a párizsiak, hanem a turisták életét is megkeseríti. Még a Louvre is bezárt, amit nagyon csalódottan vettek tudomásul a turisták.

Fegyverembargóról állapodtak meg Berlinben a Líbiáról szóló nemzetközi konferencián. A tanácskozáson résztvevő 12 ország és 4 nemzetközi szervezet képviselői vállalták, hogy nem szállítanak fegyvert egyik félnek sem, valamint a továbbiakban nem avatkoznak be a konfliktusba és Líbia belügyeibe.

Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében - jelentette ki a görög miniszterelnök a davosi világgazdasági fórumon. Szerinte az uniós tagországoknak osztozniuk kell a menekültválság terhein. A német kancellár arról beszélt, hogy 2015-ben nem az volt a baj, hogy túl sok menekültet engedtek be, hanem hogy nem teremtettek megfelelő körülményeket számukra.

Folyamatosan indulnak a migránskaravánok Közép-Amerikából az Egyesült Államok felé. Illegális bevándorlók újabb csoportjait tartóztatták fel a mexikói hatóságok. A bevándorlók Guatemalából az egyik határfolyón keresztül próbáltak belépni az ország területére. Visszafordították őket, de a szegénység elől menekülők közül sokan biztosan újra próbálkoznak majd az átjutással.

Tanúk beidézése mellett érvelt és tisztességes tárgyalást sürgetett az amerikai felsőház hírszerzési bizottságának elnöke a Trump elleni vádemelési eljárásban, amely néhány napja került a szenátus elé. Az éppen Davosban, a világgazdasági fórumon részt vevő amerikai elnök, ismételten boszorkányüldözésnek nevezte a procedúrát.

Egész Csehországot megrázta a hír, hogy nyolc ember meghalt egy betegotthonban pusztító tűzben. Csehországban ez volt az utóbbi évtizedek egyik legtöbb halálos áldozattal járó tűzeste.

Kemény tél pusztít a világ több országában. Spanyolországban több mint tíz halálos áldozatot követelt a Gloria névre keresztelt vihar. Kanadában a katonaságot is be kellett vonni a lakosság mentésébe, mivel 30 éve nem látott mennyiségű hó hullott több államban. Ausztráliában a bozóttüzek mellett, homokvihar csapott le a lakosságra.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!