2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Hírvilág: Európában választási, a Közel-Keleten igazi harcok dúlnak

2019. május 11., szombat 14:54

Európában választási, a Közel-Keleten igazi harcok dúlnak. Javában tart az Uniós választási kampány. A hónap végén még a britek is szavaznak. Gázában a ramadán előtt leálltak a rakétatámadásokkal, azonban Líbiában nem csitulnak a harcok. És Venezuelában is maradt a patthelyzet a kormány és az ellenzék küzdelmében.

Kampány

Nagyszebenben tanácskoztak az Unió vezetői. Magyarország kizárólag bevándorlásellenes vezetést támogat.

Az európai parlamenti választások után, május 28-án rendkívüli tanácskozást tartanak az Uniós tagállamok állam- és kormányfői, hogy megkezdjék az új tisztségviselők jelölési eljárását. Ezt Donald Tusk az európai tanács elnöke jelentette be az erdélyi Nagyszebenben, ahol a választások előtt utoljára üléseztek a tagállamok vezetői. Orbán Viktor ismét hangsúlyozta, Magyarország kizárólag bevándorlás ellenes vezetést támogat a jelölési folyamatban.

Kihátrálás

Az újabb amerikai szankciók miatt Irán részben felmondaná az az atomfegyverkezést korlátozó nemzetközi alkut.

Kihátrálhat Irán a nemzetközi atomalkuból amennyiben a megállapodás résztvevői nem védik meg az ország érdekeit az amerikai szankciókkal szemben. Teherán mérsékelni fogja bizonyos kötelezettségvállalásit. Az atomprogramról szóló többhatalmi egyezményt 2015-ben fogadták el, de az amerikai elnök tavaly felmondta a paktumot és újabb Irán ellenes büntetőintézkedéseket jelentett be.

Koronázás

Hivatalosan is elfoglalta a trónt a Thai király. A nemzet egységén fog őrködni.

Megkoronázták Thaiföld új királyát. Az ünnepséget a bangkoki Nagy Palotában tartották. A több, mint hét kilogrammos díszt X. Ráma maga helyezte a fejére. Az uralkodó azt ígérte igazságos lesz és az emberek javát és boldogságát szolgálja majd.

 

Észak-Macedóniába látogatott Ferenc pápa. azért kereste fel Bulgária után a balkáni államot, hogy közelebb hozza egymáshoz a római katolikusokat és az ortodox keresztényeket.

Öt év szünet után újra célzott légicsapást hajtott végre Izrael. Az akcióban meghalt a Hamasz palesztin szervezet egyik parancsnoka. Az előzmény az a több, mint 600 rakéta, amit a gázai övezetből lőttek ki Izraelre. A konfliktus éppen a muszlim böjti hónap, a Ramadan előtt történt.

Újabb migrációs hullámot idézhetnek elő a Líbiában és Szíriában zajló összecsapások - figyelmeztetnek a szakértők. Az észak-afrikai és a közel-keleti államból tízezrek indulhatnak Európa felé. Az ENSZ szerint továbbra is ebből a két államból indul a legtöbb bevándorló a kontinensre.

Közel a változás - ezt mondta a venezuelai ellenzék vezetője Juan Guaidó. Ezzel szemben Nicolas Maduro elnök visszaverte puccskísérletét, az orosz külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok esetleges katonai beavatkozása katasztrofális következményekkel járna. Moszkva és Washington folyamatosan azzal vádolja egymást, hogy a másik beleavatkozik a latin-amerikai ország belügyeibe.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!