2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hírvilág: az új egyezség sorsa a londoni törvényhozás kezébe került

2019. október 19., szombat 20:05

A Hírvilág című műsorunkban elhangzott, a megállapodásról a tagországok állam és kormányfőinek csúcstalálkozóján döntöttek Brüsszelben. A brit kormány és az Európai Unió elvégezte feladatát, így az új egyezség sorsa a londoni törvényhozás kezébe került.

A magazinban a következő témákról tájékozódhatnak bővebben:

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelem a lengyelországi parlamenti választáson

Jelentősen megerősödött a kormányzó Jog és Igazságosság párt a vasárnapi lengyelországi parlamenti választáson. A Jaroslaw Kaczynski vezette PiS 8 %-ot erősödve a voksok 43 és fél %-át kapta, így egyedül alakíthat kormányt. Az ellenzék fő erejére a Polgári Platformra 27 % szavazott. A parlamentbe a posztkommunisták szövetsége, a Parasztpárt, és a radikális jobboldal is bejutott.

Jogalapot akarnak a migránsok kimentéséhez az európai szocialisták

Magyarországot hozták fel negatív példaként az európai szocialisták rendezvényén, ahol arról tanácskoztak, hogy miképp lehetne uniós jogalapot teremteni a migránsok tengerről történő kimentésére. Egyes szocialista képviselők és NGO szervezetek vezetői azt követelték, hogy a jogállamiságot megsértő országok ne kaphassanak uniós támogatást. Vagyis a migráció témáját is a jogállamiság körébe emelnék.

Egyre erőszakosabbá válnak a katalán tüntetések

Napok óta lángokban áll Katalónia. A békésnek indult tüntetéssorozat erőszakossá vált. Rendbontók kövekkel és petárdákkal dobáltak meg több kormányzati épületet és gyújtogattak városszerte. A helyzet miatt a spanyol kormány tanácskozást tartott és felszólította a katalán elnököt, hogy ítélje el az erőszakos cselekményeket.

Ideiglenes tűzszünet amerikai nyomásra

Ötnapos tűzszünetet rendelt el Törökország a szomszédos Szíriában. Amerikai nyomásra döntött a fegyvernyugvás mellett Recep Tayyip Erdogan elnök, miután az Egyesült Államok alelnökével tárgyalt. Az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurd Népvédelmi Egységeknek le kell adniuk nehézfegyvereiket és el kell hagyniuk a török határ menti biztonsági övezetet.

Indián lázadás Ecuadorban

Ecuadorban a kormány megegyezett a lázadó indiánokkal. A bennszülöttek a megszorító intézkedések, köztük az üzemanyagárak megduplázása miatt lázadtak fel, de ezeket az intézkedéseket most nagy részben visszavonják. A zavargásokban heten haltak meg, és több százan megsebesültek. A hatóságok több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Bekiabálások miatt lemondta élőben tartandó beszédét Carrie Lam

A hongkongi törvényhozást is elérte a kínai központosítás ellen hónapok óta tartó tiltakozás. Lemondta élőben tartandó beszédét a parlamentben Carrie Lam hongkongi kormányzó a folyamatos bekiabálások miatt. Végül egy előre rögzített videoüzenetben szólt a képviselőkhöz. Az amerikai képviselőház időközben elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amely a hongkongi demokrácia csorbításáért felelős tisztviselőket büntetné meg.

Lecsapott Japánra a Hagibisz tájfun

Több mint 70-en meghaltak a Hagibisz tájfunban Japánban. A trópusi vihar mindössze egy napot pusztított a szigetországban, de ez is elég volt ahhoz, hogy megbénuljon a közlekedés, megszűnjön az áramszolgáltatás és jelentős területek kerüljenek víz alá.

A teljes műsor itt tekinthető meg:

Hír TV 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!