2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Hírvilág: Az olaszok nem kérnek a bevándorlókból és egy kitörő vulkán miatt is aggódnak

Hír TV

2019. július 6., szombat 20:00

A Hír TV Hírvilág című műsorában beszámoltak arról, hogy Brüsszelben a héten a tisztújításé volt a főszerep, a maratoni hosszúságú tárgyalássorozaton végül eldőlt kiket jelölnek az unió legfontosabb pozícióira. Továbbá bemutatták azt, hogy Olaszország továbbra sem kér a migránsokból, a hatóságok lefoglalták a Sea Watch 3 hajóját. És a műsorban az is terítékre került, hogy újra működésbe lépett a Stromboli vulkán.

A V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyent jelölik az EU-s állam- és kormányfők Jean-Claude Juncker utódjaként az Európai Bizottság élére. A három napig tartó maratoni tárgyalássorozat után végül sikerült megállapodni az Európai Unió legfontosabb intézményeinek vezetőiről. Strasbourgban pedig megalakult az új Európai Parlament, melynek elnöke a következő két és fél éves ciklusra David-Maria Sassoli lesz.

Háromnapos maratoni tárgyalássorozat után a 28 tagállam állam és kormányfői végül megegyeztek az unió legfontosabb intézményeinek vezetőiről.

Az Európai Tanács elnöki posztjának várományosa a belga miniszterelnök, Charles Michel, a külügyminiszteri posztra a spanyol Josep Borrelt, az Európai Központi Bank vezetőjeként Christine Lagarde-ot, a legfontosabb, az Európai Bizottság élére pedig Ursula von der Leyent jelölték. A német védelmi minisztert főként a V4 országok támogatták, de melléjük állt Olaszország és két balti állam is.

A jelöltnek két szavazáson kell még átmennie, hogy az Európai Bizottság elnöke lehessen az október 31-én leköszönő Jean-Claude Juncker után. A szociáldemokrata frakcióban nagy ellenkezést váltott ki a jelölése, amely megakaszthatja a jóváhagyást.

Ha az Európai Parlamentben nem kap többséget Ursula von der Leyen, akkor az állami vezetőknek új jelöltet kell állítaniuk.  Közben eldőlt, hogy a legesélyesebbnek tartott olasz szociáldemokrata David-Maria Sassoli választották meg az Európai Parlament elnökének. A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. A megbízatás két és fél évre szól.

A továbbiakban szó esett arról, hogy politikai döntés született a Sea Watch 3 civilhajó kapitányának ügyében. Legalábbis ezt a bejelentést tette az olasz belügyminiszter. Carola Racketét őrizetbe vették az olasz hatóságok, mert Róma tiltása ellenére több mint 50 menekülttel kötött ki Lampedusa szigetén. Az agrigentoi bíróság azonban szabadlábra helyezte a német állampolgárságú kapitányt.

Az adásban többek között összeállítást láthattak a nézők az USA nemzeti ünnepéről, a latin-amerikai térség válságáról, és egy olasz vulkán kitörésének fejleményeiről. Egy ember meghalt, egy másik megsérült, miután ismét kitört az olaszországi Stromboli vulkán. A hatóságok a Lipari-szigeteken elrendelték az ott tartózkodó turisták és lakosok evakuálását. A katasztrófavédelem mellett, az olasz haditengerészetet is készültségbe helyezték a térségben.

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!