2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

A populizmus előszobája

Hír TV

2017. december 26., kedd 13:00, frissítve: kedd 13:33

Katalóniában mindenki győzött, és mindenki történelmi győzelmet aratott. Ez jellemzi a fejlett demokráciákat, ami veszélyesebb, mint ha mindenki vesztesnek érezné magát. Mert a győzteseknek igazuk van, akinek pedig igaza van, az nem érzi azt, hogy változtatnia kellene az álláspontját. Katalónia tehát semmivel sincs közelebb a megoldáshoz, mint a december 21-ei választás előtt.

Az Európai Unió a populizmus előszobája. A liberális demokráciát erőltető brüsszeli vezetés egyre nagyobb ellenszenvet vált ki a széleken: Nagy-Britannia, Lengyelország és Magyarország után Ausztria is szembekerülhet az uniós vezetéssel. Bécsben azonban egyelőre adnak a külsőségekre, az új kancellár első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe vezetett.

Alabamában is történelmet írtak, a déli tagállamban negyed évszázad óta először választottak demokrata párti szenátort. Az első elemzések szerint a demokratáknak azzal sikerült bevenniük a republikánus fellegvárat, hogy maguk mellé állították a fekete szavazókat. Doug Jones győzelméhez állítólag Soros György is hozzájárult.

A Hírvilág december 24-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!