2019. január 19.,
szombat, Sára, Márió napja

Véget ért a parlagfűszezon

2017. október 11., szerda 09:26

A szakemberek mintegy ötezer hektár szennyezett területet találtak, a kiszabott bírság meghaladta a hatvanmillió forintot. A megelőzésben, a felderítésben és a szemléletformálásban a polgárőrök is segítenek.

Polgárőrök légi járművei is segítik a parlagfűvel szennyezett területek felderítését. Öt megyében tudják a levegőből ellenőrizni a földeket.

„Fejlett technikai eszközökkel, a siklóernyővel, a girokopterrel olyan minőségi javulást tudtunk bevonni ebbe a tevékenységbe, amely nemzetközi színvonalon is megállja az összehasonlítást” – mondta el Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Egyesület szakmai alelnöke.

A szaktárca július elsejétől büntetheti azokat a földhasználókat, akik nem mentesítették a területeiket. Idén a parlagfűvirágzás a szokásosnál előbb kezdődött, a nagy meleg miatt az irtása sem volt mindenhol hatásos. A hatóság dolgát az is nehezítette, hogy nemcsak mezőgazdasági, de építkezési területen és vasútvonalak mentén is megjelent.

„Parlagfűvel szennyezett területek nagysága is stagnál. Tulajdonképpen ahol meg tudott telepedni, ott már megtelepedett a parlagfű, és hogyha kedvező körülmények közé kerül, akkor ki fog csírázni a magja, ki fog nőni a növény. Olyan helyeken, ahol nincsen, ott a későbbiekben sem fog már megtelepedni” – mondta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese.

Eddig mintegy ötezer hektár parlagfüves területet találtak az országban, a kiszabott bírság meghaladta a hatvanmillió forintot.