2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László

Következik:

Híradó 12:05

Színes Capa-fotók Európában elsőként Budapesten

2015. június 8., hétfő 12:24, frissítve: szombat 06:50

Európában először mutatják be Robert Capa színes fotóit – a világ egyik legelismertebb háborús fotóriporterétől most több mint 100 színes kép látható a Capa Központban, ahol a magyar származású művész barátjának, John. G. Morrisnak a fotóit is kiállították, amelyeket a normandiai partraszállás után készített Franciaországban.

Először mutatják be Európában Robert Capa színes fényképeit. A budapesti Capa Központban Hoppál Péter kulturális államtitkár nyitotta meg a kiállítást.

Az amerikai nagykövet is beszédet mondott, ő úgy fogalmazott: Robert Capára, vagyis Friedmann Endrére az amerikai, valamint a magyar nemzet is büszke és magáénak tekinti kulturális hagyatékát. Szerinte a New York város által támogatott tárlat azt mutatja, hogy az országok közötti kulturális kapcsolatok túlélték a politika viharait is.

A tárlaton Robert Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotói is láthatók, amelyek Normandiát ábrázolják 1944 nyarán. Az akkor 27 éves Morris Capa után indult és maga is dokumentálta a történelmi eseményeket. A ma 98 éves szerkesztő Capa Szovjetuniót bemutató képeiről az ünnepségen mondta el, hogy 1947-ben ő szerkesztette először azokat.

A tárlat a világhírű fotográfus 1938 és 1954 között készült képeiből mutat be válogatást.

„Ami különleges, az az, hogy Robert Capának soha nem látott színes képei, amik New York után először Magyarországra, Budapestre jöttek, utánunk indulnak európai turnéra. Ezek olyan képek, amelyeket valóban nem láthatott még soha a nagyközönség. Tehát mondhatjuk azt, hogy egy szenzációt látnak (…), én jobb nyári programot nem is tudok” – mondta Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója.

A kiállítás szeptember 20-ig látogatható.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!