2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megszánták Penkát nem vágják le amiért kilépett az unióból

Hír TV

2018. június 11., hétfő 18:07

Megmenekült Penka, a tehén, akit azért akartak leölni, mert rövid időre kilépett az Európai Unió területéről. Egészséges volt, de a hatályos élőállat behozatalra vonatkozó jogszabályok szerint vágóhíd várt volna rá. Petíció indult a megmentésére, Brüsszelben pedig megszánták.

Hetekig izgultak állatvédők, jogászok és a gazdája Penka tehén életéért. Hosszú jogi procedúra után menekült meg a vágóhíd elől. Penka egy bolgár tanyán él, pár hete elkóborolt és átment Szerbiába a zöld határon. Tudta nélkül a schengeni zónán kívülre került, csak napokkal később bukkantak rá.

„Legelt a tehén, levált a csordáról és nyomtalanul eltűnt, mindenhol kerestük, de olyan volt mintha a szél elfújta volna” – értetlenkedett a gazdája.

A hatályos unós törvények szerint élő állatot nem lehet engedély nélkül behozni, és bár a szerb állatorvosok szerint az állat teljesen egészséges volt, a bolgár hatóságok szerint le kellett volna ölni. Ráadásul a tehén akkor még vemhes volt. Szerencséjére története a közösségi médiában óriási szenzáció lett: egy brit konzervatív képviselő például levélben kérte a bolgár miniszterelnököt, hogy a pragmatizmus győzzön a jogszabályok felett. Petíció is indult megmentésére: ennek élére állt Paul MaCartney, aki a Twitteren köröztette a mentsük meg Penkát kezdeményezést.

Így jutott el Penka története az Európai Bizottsághoz, ahol kegyet gyakoroltak, a tehén pedig elkerült a vágóhidat.

„Éljen sokáig Penka, és mondjuk is ki, rendben van, ha valaki elhagyja az Európai Uniót és utána visszajön” – mondta Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője.

Penka közben megellett, így borjával együtt tovább legelészhetnek Szerbia és Bulgária határán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!