2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Meghalt Milos Forman

Hír TV

2018. április 14., szombat 08:53, frissítve: szombat 12:35

86 éves korában elhunyt Milos Forman. A cseh és amerikai filmrendezőt pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében.Temetését szűk családi körben rendezik.

Elhunyt az LSD-ben és a katarzisban gazdag háborúellenes musical, a Hair rendezője. Milos Forman - aki Vaclav Havel egykori cseh elnök barátja volt - először csehszlovák filmrendezőként jelentkezett, majd amerikai rendező lett, miután a Varsói Szerződés többi országának hadserege, köztük a magyar katonák is, megszállták hazáját, 1968-ban az Egyesült Államokba emigrált, és ott is érte a halál.

 

Amerikában már akkor Oscar-díjra jelölték, amikor még Csehszlovákiában élt és alkotott. Az Egy szöszi szerelme című film a legjobb külföldi filmek kategóriájában pályázott az aranyszobrocskára.

Az első Oscart azonban már amerikai rendezőként kapta a Száll a kakukk fészkére című alkotásért, a film 5 aranyszobrocskát ért, közül az egyik a rendezésért járt. Ezt az elismerést megkapta az összesen nyolc Oscar-ral jutalmazott Amadeus című alkotásáért is.

Az általa rendezett nagyszabású filmköltemények közé tartozik még a Ragtime és a Larry Flynt, a provokátor című alkotás, valamint a hippi-korszaknak örök emléket állító Hair. Milos Forman közismerten elnyomás- és háborúellenes rendező volt, halálával a huszadik század második felének egyik nagy alkotója távozott közülünk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!