2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Látogatási rekorddal búcsúzott a Közlekedési Múzeum

2015. április 11., szombat 20:28

Megdőlt a látogatottsági rekord a budapesti Közlekedési Múzeumban, a zárórendezvényekre ötször annyian váltottak jegyet, mint egy átlagos hétvégén. A múzeum felújítás miatt szerdán három évre bezár.

Az intézmény ajtajára szerdán lakat kerül, mert egy átfogó rekonstrukció miatt három évre bezárják, az utolsó hétvégét ezért rengetegen kihasználták. A látogatószám rekordot döntött: ötször annyian váltottak jegyet, mint általában.

Az egyik 55 fős iskolai csoport Nyíregyházáról érkezett. „Nagyon örültek a gyerekek, a kísérő szülők és a kollégák, mivel az iskolánkban évek óta szervezünk hasonló programokat. A Közlekedési Múzeum minden évben szerepel a kirándulásunk programjában, mivel több éve már oktatjuk a közlekedésre nevelést az alsó tagozatosoknak” – mondta Hudákné Fábián Nóra pedagógus.

A múzeum különleges tárlatvezetésekkel és látványosságokkal búcsúzott közönségétől. A látogatók kívülről-belülről megnézhették például az 1934-es gyártású zeppelint, illetve a zöld színű, Pentelényi János gépészmérnök által tervezett Pente autót, amelyből mindössze ez az egy példány készült. „A műszaki egyetem raktárában maradt meg ez a darab. Valamiért nem lett belőle sorozat. Hatszáz köbcentis, kétütemű farmotor hajtja, nagyon egyszerű az egész, keresztlaprugó van elöl-hátul, és dobfékek” – fogalmazott Zsák Árpád restaurátor.

Az 1896-ban épült Közlekedési Múzeumban a felújítás után nemcsak a járműveknek, de a motoroknak és mozdonyoknak is nagyobb helyük lesz majd. Nyolcmilliárd forintból négyezer négyzetméterrel bővül a kiállítótér. „2018 tavaszára felépül a külsejében az eredetivel megegyező, a belsejében pedig nagyobb kiállítási térrel rendelkező, korszerűbb gépészettel és kiállítási technikával rendelkező modern Közlekedési Múzeum” – nyilatkozta Jankovszki Tamás igazgatóhelyettes.

A közlekedés szerelmesei a felújítás idejére sem maradnak veterán járművek nélkül. A vasúti járművek, mint például a múzeum előtt álló 424-es, a Vasúttörténeti Parkban vendégeskednek, az állandó tárlatok pedig a Bálnában kapnak helyet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!