2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ingyenes szűrőprogram az erdélyi magyaroknak

2017. május 11., csütörtök 18:09

Júniusban ismét ingyenes szűrőprogrammal segíti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat, valamint a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet az erdélyi magyarokat. Az idén ötezer Kovászna megyei hátrányos helyzetű ember jut orvosi segítséghez. A Béres Gyógyszergyár ötmillió forintnyi adománnyal járul hozzá a programhoz.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében már több éve zajlik az a szűrőprogram, amely a határon túli magyarokat is segíti majd júniusban Kovászna megyében. Az öt orvos és tizenkét szakasszisztens a többi közt szív- és érrendszeri, kardiológiai, neurológiai, illetve gyermekgyógyászati szűréseket végez majd az erdélyi településeken.

„Öt apró településen fognak zajlani a korábbihoz hasonló szűrővizsgálatok. Egy évtizede már Szolnok városában is szűrővizsgálatokat végzünk szervezett módon kórházunk szűrőcsapata közreműködésével, és évek óta az erdélyi szűréssel párhuzamosan szintén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat és a Hetényi Géza-kórház együttműködésével zajlanak megyénk kistelepülésein, kistérségeiben a szűrővizsgálatok” – mondta a kórház vezető főorvosa, Mózer Erzsébet.

A szolnoki székhelyű Béres Gyógyszergyár ötmillió forint értékű adománnyal segíti az önkéntes egészségügyi csoport munkáját.

„A Béres számára mindig rendkívül fontos volt a magyarság egészségi állapota, egészséges életmódra való nevelése, és külön kiemelten kezeljük a határon túli magyarok szűrését, betegségkezelését, betegségmegelőzését. Amikor megkerestek bennünket a megyei önkormányzattól és a Hetényi-kórháztól, hogy ez évben is megtartják az egészségügyi szűrést, azt gondoltuk, hogy mindenféleképpen csatlakoznunk kell” – nyilatkozta a gyógyszertár igazgatója, Bischof Zsolt.

A statisztikai adatok azt igazolják, hogy az ingyenes orvosi program elősegíti az egészséges életmód elterjesztését.

„Egy prevenciós program soha nem egyik percről a másikra fogja meghozni az eredményét, és az is biztos, hogy komplexen kell kezelni. Oda kell figyelnünk az elsődleges megelőzésre, tehát az étkezésre, a mozgásra; a gyerekeknek meg kell tanítani, hogyan kell újraéleszteni, melyek a leggyakoribb tünetek egy-egy súlyos betegség esetében, ahol nagyon gyorsan kell beavatkozni. Ez is a program része. Az önvizsgálat mellett a szűrővizsgálatok a legfontosabbak, hogy minél többen menjenek el, hiszen akkor tudunk segíteni, ha időben felismerjük a betegségeket” – mondta Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő.

A júniusi ingyenes vizsgálatokon 5000 ember vehet majd részt Székelyföldön.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!