2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Ingyenes első világháborús kiállítás nyílt

2016. április 15., péntek 10:35, frissítve: péntek 11:45

Az első világháború mindennapjait mutatja be egy csütörtökön nyílt kiállítás Székesfehérváron. Az ingyenes tárlat 360 fokban körbejárható a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátrában.

A kiállítás két oldalán a frontvonal, illetve hátország élete jelenik meg, a két világ között pedig a sajtó jelentette a kapcsolatot. „Megalkottunk egy modern, a Nemzeti Múzeum szakrális helyét valahogy mégiscsak megidéző, mégis egészen másfajta szakrális teret, amiben sokféle minőség találkozik, személyes és nyilvános, családi és társadalmi, tudományos és élményszerű, történeti és kulturális, emlékezeti és jelenvaló, és sorolhatnánk tovább” – ismertette Császtvay Tünde, a múzeum főigazgató-helyettese.

Az első világháború megváltoztatta a fronton harcolók és a hátországban maradtak életét is. Összesen 660 ezer magyar katona esett el, kétszer annyi, mint a második világháborúban. „Őseink világából, életéből hiányzik még valami, ami számunkra, a 21. századi utódok számára már örökérvényű tapasztalat, egy olyan érzésről beszélek, amit mindannyian megismertünk, ez pedig a tömegben való megsemmisítés és kiszolgáltatottság érzése” – jegyezte meg Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A kormány fontosnak tartja, hogy a kiállítást minél többen lássák, különösen a fiatalok. „Ahhoz, hogy megértsük a 20. század történelmét, ahhoz hogy megértsük a jelenünket, azt a tömegek századát, ami itt, mögöttünk áll, úgy gondoltuk, hogy fontos, hogy annak az alapvető első szakaszát, az első világháborúnak a korszakát és annak következményeit mindenkinek meg kell ismerni” – hangsúlyozta a megnyitón az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt is mondta: az első világháborúba belesodródás példája mutatja, hogy az ország szuverenitását meg kell őrizni, és nem szabad hagyni, hogy az ország működésével kapcsolatban máshol hozzanak döntéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!