2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Életműdíjat kapott Jirí Menzel Miskolcon

2017. szeptember 9., szombat 11:21, frissítve: szombat 16:50

Jirí Menzel kapta az idei miskolci nemzetközi filmfesztivál életműdíját. Az Oscar-díjas filmrendező a már 14. alkalommal megrendezett programon vehette át elismerését. A Cinefesten fiatal filmesek mutatkoznak be alkotásaikkal, amelyeket szakmai zsűri díjaz. Az egyhetes fesztivál célja nemcsak az új filmek bemutatása, hanem a szakmai fórumok és kerekasztalok által az egész filmművészet fejlődése is.

Tizennegyedik éve rendezik meg Miskolcon a Jameson Cinefestet, amely az évek során a fiatal filmesek bemutatkozási lehetőségéből a fiatal film egyik legjelentősebb közép-európai fórumává nőtte ki magát. A nemzetközi filmfesztiválon szakmai zsűri bírálja az alkotásokat, és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége is díjazza a munkákat.

„A fesztivál minden esetben az előző év filmjeiből egy válogatás, amely lenyomata a jelenlegi filmművészetnek, annak a műfaji sokszínűségnek, ami a világ filmművészetét jellemzi. A legfrissebb filmek szerepelnek a Cinefesten, hiszen minden alkotás, amely a versenyprogramban van, magyarországi ősbemutató, és jellemzően az idei cannes-i, berlini és egyéb nagy fesztiválok terméséből válogatunk” – ismertette Bíró Tibor fesztiváligazgató.

A Cinefestet az idén is a Magyar Nemzeti Filmalap támogatta. A szervezet vezetője szerint a fesztivál az új filmek megismerése mellett a szakmai párbeszédekre is jó alkalom.

„A filmesek lejönnek Pestről, tehát végre kimozdulnak, és nem a saját környezetükben mozognak. Másrészt pedig sok külföldi vendég van mindig itt, és hírességeket meggyőznek arról, hogy jöjjenek, és segítsék az erejükkel a fesztivál promócióját” – mondta Havas Ágnes, a fimalap vezérigazgatója.

A nemzetközi filmfesztivál díszvendégeit minden évben elismeréssel köszöntik a program szervezői. Az Európai Mozi Nagykövete különdíjat az idén Magda Vásáryová, a program nyitó filmjeként szereplő Sörgyári capriccio főszereplője kapta.

A Cinefest életműdíját pedig az Oscar-díjas filmrendezőnek, Jirí Menzelnek adták át.

A fesztivál egy hetében négy helyszínen több mint százhúsz vetítést láthatnak az érdeklődők. A programok ingyen látogathatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!