2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Chagall-kiállítás nyílt Pécsett

2015. április 27., hétfő 12:25, frissítve: hétfő 13:02

Marc Chagall műveiből nyílt kiállítás Pécsett. Az Álom ihlette művészet című tárlat október végéig várja az érdeklődőket, a kiállításon a 20. század egyik legkiemelkedőbb festőjének 148 alkotását lehet megnézni. A kulturális államtitkár bejelentette: három vidéki városba, így Pécsre is kedvezményes vasúti jegyet válthatnak azok, akik a kiállításra érkeznek.

A kiállítás 148 Chagall-litográfiát mutat be. Vannak köztük bibliai rajzok, az Odüsszeiát feldolgozó alkotások, és megtekinthetők a párizsi operaház mennyezetének megújítására készült tervrajzok, vázlatok is. A képek egy német gyűjtő tulajdonában vannak. „Ha körülbelül 500 év múlva élnénk és látnánk, tudnánk azt, hogy kik azok a mai művészek, akiknek a nevét körülbelül még 500 év múlva is számon tartják, Marc Chagall a csodálatos álmos világával biztos hogy közöttük lenne” – mondta Walterné Müller Judit, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

A kiállítás megnyitóján jelentette be a kulturális államtitkár, hogy három vidéki városba kedvezményes vasúti jeggyel utazhatnak a kiállításra járók. „Próbaképpen a MÁV kedvezményét igénybe véve, Miskolcon, Szolnokon és Pécsett is célponttá válhatnak a kulturális intézmények, az államvasutak kedvezményét igénybe véve, és nagyon bízom abban, hogy a Marc Chagall pécsi tárlat is ilyen kulturális turisztikai célpontok egyikévé válhat” – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár.

A Janus Pannonius Múzeumnak sem a szállításért, sem a műalkotások biztosításért nem kellett fizetnie. Az október végéig látható tárlat ősszel egy ismert Chagall-festménnyel, a Kék faluval egészül ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!