2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A régészetről szólt minden

2015. május 30., szombat 21:21, frissítve: vasárnap 16:44

Állat- és embercsontok vizsgálata, lelőhely-felderítés és ásatás – országszerte 250 rendezvény várta az érdeklődőket a régészet napján. Az óbudai Aquincumi Múzeumba egész nap ingyenes volt a belépés. A hasonló eseménysorozat külföldön már régi hagyomány, Magyarországon idén másodszor rendezték meg a régész szakmát népszerűsítő napot.

Nagy volt a tömeg az újszerű régészeti technikákat bemutató tárlaton. Nemcsak nézelődhettek, dolgozhattak is az érdeklődők az óbudai múzeumban.

„Hallottuk, hogy régészeti napok vannak és gondoltuk, hogy kipróbáljuk magunkat, hogy megismerjük egy kicsit jobban a régészet érdekes mesterségét. Úgyhogy megyünk is most a régészhomokozóba, kiásunk, föltárunk egy sírt, talán” – nyilatkozta Kis-Pogány Tamás látogató. A gyerekeket az interaktív bemutatók varázsolták el.

Egy 3D-s lézerszkennerrel és a speciális kamerával a helyszíni felmérés folyamatába pillanthattak be a látogatók. Az eszköz az ásatások során feltárt leletek helyének pontos rögzítésében segít.

A régészet napján a szakemberek saját kutatási területeikről is meséltek a kíváncsiskodóknak, de sok más történelmi érdekességre is kitértek. „Ma például a római kori írással, iskolázással kapcsolatos beszélgetés lesz itt a romkertben, illetve egy őskoros kollégánk tart előadást az őskori kovácsokról: vajon sánták voltak-e vagy nem és ennek mi volt az oka” – ismertette Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum régésze.

A tárlatvezető szerint az utóbbi években sokat fejlődött a múzeumpedagógia, ugyanis egyre több intézmény próbálja érdekesebbé, vonzóbbá tenni kiállításait interaktív elemek beépítésével.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!