2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Vége a húsvéti ünnepeknek

2017. június 5., hétfő 18:14

Pünkösddel véget ért a kereszténységben a húsvéti ünnepkör. A húsvét utáni ötvenedik nap a Szentlélek eljövetelének az ünnepe. Pünkösdhétfőn viszont már kevésbé egyházi ünneplések vannak. Több helyen felelevenítették például a pünkösdi királylány választásának szokását, valamint kézműves és egyéb programokkal is várták az érdeklődőket.

A Mátyás-templom bejáratának tetejéről szólaltak meg a fanfárok pünkösdhétfőn délelőtt, a pünkösdi királylány választásának ceremóniáját vezették fel. A Liget Táncakadémia csaknem száz táncosa elevenítette fel a XVIII. századi dunántúli hagyományt.

„A pünkösdi király választása az Alföldön és Északkelet-Magyarországon volt jellemző, ahol aztán egy lovas ünnepség követte ezt. De a Dunántúlon pünkösdi királynőt is választanak. A legkisebb és legfiatalabb kislányt felöltöztették, és egy kendőt tartottak négyen a feje fölé, mint egy baldachint, ezzel vitték körbe a faluban és bementek a különböző házakhoz is” – mondta a Liget Táncakadémia vezetője, Sáfrány Zoltán.

Pünkösdi királylányt választottak a szentendrei Skanzenban is, ahol több pünkösdi népszokást is felelevenítettek. Ebben a kis kápolnában például azt mutatták be, hogy a Pest megyei Mendén hogyan díszítették fel a templomokat.

Pünkösd a húsvét utáni ötvenedik napon van. A kereszténység ekkor ünnepli a Szentlélek eljövetelét.

„Ez egyfajta hármasságot jelent, hiszen az ünnepnek van vigíliája, ez a szombat és van a Szentlélek eljövetele, konkrétan a pünkösdvasárnap, és ehhez kapcsolódik a hétfői nap, amikor kevésbé egyházi ünneplések vannak” – mondta a Reggeli járatban Soós Sándor néprajzkutató, muzeológus.

Az idén ötvenéves szentendrei Skanzenban a népi pünkösdölés mellett korabeli kézműves foglalkozásokat is bemutattak. Albert Attila szerint a hagyományok ápolása a magyarság fennmaradásának az alapja.

„Amit megélünk a múltunkból, az talán alapot képezhet a jövőnek. És ehhez nagyon fontos az, hogy ezek az elemek itt meg tudnak jelenni és mindenki belehelyezhesse magát, hogy miért fontos akár egy karcagi birkapörköltnek az elkészítése. Az nemcsak egy étel, az egy életforma, amit ők tükröznek azzal. Vagy az őrségi fazekasság is egy életforma. Ezek nem szakmák, ezek nem nyolcórás elfoglaltságok, hanem életformák” – mondta el Albert Attila fazekas, népi iparművész.

Volt sárközi ruhákból divatbemutató, a mohácsi sokacok táncbemutatója és több tucat kézműves foglalkozás is. Pünkösddel véget ért a húsvéti ünnepkör.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!