2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

Újabb idényét kezdte meg a legöregebb balatoni sétahajó

SZP

2017. június 3., szombat 16:36

Tortával köszöntötte a Tünde nosztalgiahajót a Balatoni Hajózási Zrt. A 90. születésnapját ünneplő motoros jelenleg sétahajóként szolgál Siófokon, a főidényben naponta többször is kiviszi a vízre a kirándulókat.

90 éves lett, de még most is munkában van a Tünde motoros. A születésnapra torta készült, és ebből az alkalomból 90 százalékos áron lehetett vele sétahajózni. A Bahart nosztalgiahajó-flottája öttagú, köztük van a Tünde ikertestvére, a Csongor is. A huszonhárom méter hosszú Tünde egyszerre hatvan utast tud szállítani.


Dónucz László, a  Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója felidézte, a hajó „története során többször át lett építve, hiszen eredetileg 1927-ben Balatonfüreden még fatesttel és fa felépítménnyel készítették el. Aztán a későbbiekben sokszor rekonstruálták, átépítették, 1950-ben kapta meg egyébként a ma is látható fémtestet.”

Az öreg hölgynek, ahogy a hajósok nevezik, viszontagságos élete volt.

Mihalovics Dóra marketingvezető arról beszélt, „a háborúban, ’45-ben azon hajók közé tartozott, ahol már elhelyezték a robbanóanyagot a visszavonuló német csapatok, és a hajó legénysége, hogy megmentse épségben a hajót, elsüllyesztette a fenékcsapok leeresztésével, csakúgy, mint a Kelén nosztalgiahajónkat. Annak köszönhetjük, hogy gyönyörű állapotban maradt meg utána ez a hajó.”

A Balatonon mától előidényi menetrend szerint közlekednek a személyszállító hajók, így már tizenkilenc kikötőből indulnak járatok, és tizenhárom kikötőben lehet sétahajózásra befizetni.