2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Tűzgolyóként zuhant a földre az űrhajó

Másodpercekkel az indítás után felrobbant az Antaresz amerikai hordozórakéta, amely a Szignusz elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el a Nemzetközi Űrállomásra.

Darabjaira hullott az Antaresz amerikai hordozórakéta. Az űrhajó épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. „A nyomozás során megvizsgáljuk majd a maradványokat, amelyeket a kilövőszerkezet mellett találunk, és mindent, ami ezzel összefügg. Szeretném figyelmeztetni a lakosságot, ez egy baleseti helyszín és ez egy rakéta –  ami sok veszélyes anyagot, felszerelést tartalmazott a fedélzetén –, úgyhogy kérem, ne gyűjtsenek szuveníreket a környéken!” – figyelmeztetett Frank Culbertson elnökhelyettes.

A legénység nélküli űrhajót az egyesült államokbeli Virginia állam Wallops szigetéről bocsátották fel, a Szignusz elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el a Nemzetközi Űrállomásra. „Túl korai még arról beszélni, hogy mekkora a kár a kilövőállomáson, de a rendszer néhány része sértetlen maradt, ugyanakkor az aljazat még mindig nyomás alatt van. Nem tudjuk a sérülések kiterjedését felmérni még. Holnap odamegyünk, de azt már most tudjuk, hogy voltak, csak nem tudjuk, meddig terjed ki” – fogalmazott a NASA Wallops repülési intézet igazgatója.

Az Orbital Sciences nevű amerikai magántársaság teherűrhajója csaknem 2,3 tonna terhet, élelmet, vizet, ruhát, illetve a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket és anyagokat szállított volna az űrállomásra, amelynek fedélzetén jelenleg hat asztronauta van. Az űrállomás vezetője szerint még 4-6 hónapnyi ellátmányuk van. „Sok dolgot vesztettünk, sok kutatási dolgot. Különböző szolgáltatókkal fogunk együtt dolgozni, hogy rendbe hozzuk és esélyünk legyen az űrállomás támogatására. Emellett ki kell cserélnünk az elvesztett alkatrészeket, amit meg is fogunk tenni. Az állomás jó kondícióban van, a személyzet is, nagyon sok munkánk van, de ellátási gondjaik nincsenek” – mondta a NASA Nemzetközi Űrállomás-vezetője.

Az Orbital Sciences illetékesei szerint a rakétabaleset nem okoz súlyos környezeti károkat a Wallops szigeten, mert a hordozórakéta első fokozata kerozinnal és oxigénnel volt feltöltve: az előbbi elégett, az utóbbi pedig elillant. A rakéta és a rakomány 200 millió dollárt ért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Bűncselekmény lehet a Demokratikus Koalíció tagjainak adott kedvezmény – mutatott rá az Origónak a Századvég Intézet alkotmányjogásza. Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: ebből is látszik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

 Hétfőn érkezik a Parlament elé az ország karácsonyfája

Hétfőn érkezik a Parlament elé az ország karácsonyfája

Hétfőn érkezik - a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével - az ország karácsonyfája a Kossuth Lajos térre. A fenyő eddig egy hajdúszoboszlói családi ház kertjét díszítette - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája szombaton az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!