2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Színes

Továbbra is csaknem kétszer annyi a férfi szereplő az amerikai kasszasikerekben, mint a nő

Csaknem kétszer annyi volt a férfi szereplő 2021-ben a száz legnagyobb bevételű amerikai filmben, mint a nő - állapította meg egy kedden publikált tanulmány.

  • Továbbra is csaknem kétszer annyi a férfi szereplő az amerikai kasszasikerekben, mint a nő

Tavaly a száz toplistás filmben a fontos szerepek 35 százalékát alakították nők, ami három százalékkal rosszabb, mint 2020-ban, amikor 38 százalékos volt ez az arány. 2019-ben a főbb szerepek 37 százalékát játszották nők. Az It's a Man's (Celluloid) World, Even in a Pandemic Year: Portrayals of Female Characters in the Top U.S. Films of 2021 (Ez a férfiak (celluloid) világa még egy pandémiás évben is: női karakterek megjelenése 2021 legnézettebb amerikai filmjeiben) című tanulmányt a San Diegó-i Egyetem nők televíziós és filmes megjelenéseit vizsgáló központja készítette.

Eredményeik szerint a nők az összes beszélő szerep 34 százalékát alakították, ami 2 százalékos csökkenés a 2020-as 36 százalékhoz képest, de megegyezik a 2019-es aránnyal. A tanulmányhoz több mint 3100 szereplő megjelenését elemezték tartalmi szempontból. A filmek mindössze hét százalékában volt több női, mint férfi szereplő, és a filmek nyolc százalékában szerepeltek egyenlő számban női és férfi karakterek. A fekete nők aránya a főszerepekben a 2020-as 13,2 százalékról 16,4 százalékra nőtt 2021-ben. A latin-amerikai főszereplők aránya megduplázódott: a 2020-as 5,7 százalékról 2021-re 12,8 százalékra emelkedett.

Az ázsiai és ázsiai-amerikai női főszereplők aránya a 2020-as 5,7 százalékról egy év alatt csaknem duplájára, 10 százalékra nőtt. A női szereplők fiatalabbak voltak, mint a férfiak, és nagyobb valószínűséggel rendelkeztek ismert családi állapottal, míg a férfi szereplők nagyobb valószínűséggel rendelkeztek azonosítható foglalkozással, mint a nők. A tanulmány szerint a legalább egy női rendezővel és/vagy íróval rendelkező filmekben nagyobb valószínűséggel kaptak főszerepet nők, illetve jelentek meg beszélő szereplőként.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!