2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Színes

Történelmi sikert értek el

Mars körüli pályára állt egy indiai űrszonda. Az ázsiai ország ezzel belépett abba az elitklubba, amelynek eddig csak a NASA és az Európai Űrhivatal volt a tagja.

Egyedülálló sikert ünnepel India: az ázsiai ország Mars körüli pályára állított egy űrszondát, rögtön az első próbálkozásra. Ezt még a NASA és az Európai Űrhivatal sem mondhatja el magáról, ők több kudarcba fulladt kísérlet után jutottak el a vörös bolygóhoz. A két ügynökség flottájához csatlakozott most az indiai űreszköz, amely ráadásul még olcsó is: 74 millió dollárt költöttek rá – az amerikaiak legutóbb kiküldött űrszondája csaknem tízszer ennyibe került. A NASA az elsők közt gratulált az indiai kollégáknak, akiket az ázsiai ország kormányfője ünnepélyes beszédben méltatott. „Ma történelmet írtunk. Kimerészkedtünk az ismeretlenbe, és elértük a csaknem lehetetlent. Gratulálok minden résztvevő tudósnak és az indiai népnek ezen a történelmi alkalmon” – mondta Narendra Modi.


Az indiai miniszterelnök kiemelte: a statisztikák nem kedveztek nekik, hiszen a világ eddigi 51 Mars-missziójából csak 21 volt sikeres. A szonda hat hónapon keresztül gyűjt adatokat a Marsról: a tervek szerint feltérképezi az égitest időjárási viszonyait, és azt is kutatja majd, mi történt a jelentős mennyiségű vízzel, amely több milliárd évvel ezelőtt létezett a bolygón, a tudósok feltételezései szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!