2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Aranyglóbusz: történelmet írt a Saul fia

2016. január 11., hétfő 21:35, frissítve: kedd 11:51

Golden Globe-díjat nyert a Saul fia. Nemes Jeles László holokauszt-drámája a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában kapott elismerést. A legjobb film, rendezés és férfi főszereplő díját a drámai kategóriában Leonardo DiCaprio főszereplésével A visszatérő című film nyerte, a legjobb vígjáték a Mentőexpedíció lett.

A vörös szőnyegen érkeztek a Golden Globe-díj átadóra Hollywood sztárjai. A hollywoodi külföldi újságírók elismerését helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i gálán adták át. Az est legnagyobb nyertese A visszatérő című film lett, amely három díjat vitt el, a legjobb drámai kategóriában nyertes film rendezőjét, Alejandro González Inárritut és a film főszereplőjét, Leonardo DiCapriót is jutalmazták. „El sem mondhatom, mennyire meg vagyok lepve és milyen büszke vagyok, hogy túléltem ezt a filmet ezekkel az emberekkel” – mondta Alejandro G. Inárritu rendező.

A téli vadonban a túlélésért küzdő XIX. századi prémvadászt alakító DiCaprio köszönetet mondott az amerikai őslakosoknak is. „Szeretném ezt a díjat megosztani minden őslakossal, akik részt vettek ebben a filmben, és minden bennszülött közösséggel szerte a világon. Itt az idő, hogy elismerjük a történelmüket és megvédjük az ősi földjeiket az üzleti érdekektől és azoktól az emberektől, akik ki akarják használni őket” – fogalmazott Leonardo DiCaprio.

Bár mindenkit meglepett, hogy a Marson játszódó Robinson-történetet, a Mentőexpedíciót
a vígjátékok kategóriájában jelölték, Ridley Scott filmje elvitte a szobrot. Az asztronautaként krumplit termesztő Matt Damont pedig a legjobb vígjátékban nyújtott férfi alakításért ismerték el. „Tudom, hogy szerencsés vagyok, hogy ez a munkám. Az a helyzet, hogy sok olyan filmben játszottam már, amelyet nem néztek meg az emberek. De örülök, hogy ez ennyi embernek tetszett. Hihetetlen csapatunk volt, hihetetlen szereplőgárdával, és ezt mind Ridley Scottnak köszönhetjük” – fogalmazott a színész.

A legjobb női mellékszereplő Kate Winslet, a legjobb férfi pedig Sylvester Stallone lett. Stallone a Creed - Apollo fia című film Rocky Balboájaként részesült az elismerésben, amelyre 1977-ben már jelölték az első Rocky-film forgatókönyvéért. A sztárt állva ünnepelték kollégái. „Mindenekelőtt szeretném megköszönni képzeletbeli barátomnak Rocky Balboanak, hogy a legjobb barátom, aki valaha is volt” – nyilatkozta a színész.

Magyar siker

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének elismerését. A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. „A holokauszt megmutatta nekünk az emberben rejlő szörnyeteget. Lehetőség van, folyamatos lehetőség van, hogy újra megtörténjen. Láthatjuk, hogy a népirtás most is zajlik. Nem állt meg. Azt gondolom, hogy az emberi lélekbe kell nézzünk és a mozi ezt megteheti. Azt hiszem, hogy nagyon zsigeri módon. Ezért akartam megcsinálni ezt a filmet” – szögezte le a rendező.

A vígjátékok között a legjobb férfi főszereplő díját a Mentőexpedíció hősének, Matt Damonnak ítélte oda, a színésznőknél pedig Jennifer Lawrence, a Joy című film főszereplője diadalmaskodott. A televíziós alkotások mezőnyében a legjobb drámai sorozat a Mr. Robot, a legjobb vígjátéksorozat pedig a Mozart in the Jungle lett. A Cecil B. DeMille-életműdíjat Denzel Washington vehette át.

Óriási sikernek nevezte a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a Saul fiának odaítélt Golden Globe-díjat. Havas Ágnes a Hír Televíziónak azt mondta: reméli, hogy az elismerés egy állomás az Oscar-díj felé.

„Amikor már végigizgultunk három órát, és ott van, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriában ki nyert, és Helen Mirren, aki pont Szabó István Az ajtó című filmjének a főszereplője volt, áll ki a színpadra, és mikor azt mondja kinyitva a borítékot: külön örülök, hogy ez egy olyan országnak megy, amely még soha nem kapott Golden Globe-ot, és ez az ország Magyarország, hát akkor azért az ember jól érezte magát a bőrében. Óriási siker, mert egy magyar filmnek az, hogy Amerikában egy ilyen megmérettetésen elhozza a legjobb külföldi filmnek járó díjat, ez fantasztikus dolog. Január 14-én eldől, hogy bejut-e a legjobb öt közé a kilencből, és hogy drukkolhatunk-e a Saul fiának február 28-án is, mert akkor van az Oscar-díj-átadó” – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!