2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Színes

Több mint 800 km/h sebességgel repeszt a világ első repülő motorja (videó)

Hamarosan bárki megveheti 138 millió forintért.

  • Több mint 800 km/h sebességgel repeszt a világ első repülő motorja (videó)

A P2 Speeder a hétköznapi közlekedésen túl teherszállításra is alkalmas lehet. A JetPack Aviation (JPA) eddig többnyire a repülő hátizsákokról volt ismert. Most azonban úgy néz ki, hogy egy teljesen új piac első szereplői lehetnek: a cég elkészült a világ első repülő motorjának prototípusúval – számolt be a szeretlekmagyarorszag.hu.

Teherszállításra is alkalmas lehet

A portálon azt írják: a P2 Speeder névre keresztelt szerkezetet Kaliforniában mutatta be a JPA új, Mayman Aerospace nevű új részlege. A most bemutatott prototípus valójában a sorban a harmadik, de az első, ami már képes repülni is.

A nagyjából motorkerékpár méretű eszközt nyolc sugárhajtású motor tartja a levegőben, melyek kizárólag környezetbarát üzemanyaggal működnek.

A szénszálás karosszériára a repülés hatékonyságának maximalizálása érdekében ergonomikus pilótaülést terveztek, így a sofőr teste kevésbé csökkenti a jármű aerodinamikáját. A P2 Speeder a hétköznapi közlekedésen túl teherszállításra is alkalmas lehet.

Több mint 800 km/h-ra képes

A repülő motor akár 450 kg rakománnyal is képes megtenni 644 kilométeres távolságot a maximális, 805 km/h sebességgel. Tervezői szerint a P2 Speeder alkalmas lehet továbbá rendőrségi, tűzoltósági vagy életmentési feladatokra is. Mindehhez ráadásul a pilótának nem is kell a járművön ülnie, mivel a berendezés távvezérléssel is képes repülni. A JPA azt is bejelentette, hogy

előrehaladott tárgyalásokat folytat a tavaly ősszel még 380 ezer dolláros (138 millió forint) áron kínált repülő motorok értékesítésére.

Magánszemélyek mellett a katasztrófavédelem, a honvédség, a tűzoltók és a szállítmányozásban érdekelt cégek képviselőivel egyezkednek. A tervek szerint a most bemutatott prototípus egyelőre pilóta nélküli repülési tesztjei az év harmadik negyedévében kezdődnek. Ha minden jól alakul, akkor a P2 Speeder pilótával a nyergében először az év vége felé emelkedhet majd a magasba.

A JetPack Aviation tavaly egy animációs filmet is közölt az akkor már javában tesztelt P2 Speederről:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!