2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Színes

Telemetriai rendszert fejlesztenek egy versenyautóhoz

Telemetriai rendszert fejlesztenek a zalaegerszegi Technológiai Centrumban egy formula 2000-es versenyautóhoz. A csapatban részt vesznek szombathelyi, szentgotthárdi és zalaegerszegi műszaki középiskolás diákok, valamint a zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzésben tanuló hallgatók. A kutatást a Pannonia Ringen az országos bajnokság harmadik fordulójában az időmérő edzésen is tesztelték.

Az utolsó beállításokat végzik a Formula 2000-es versenyautón a futam előtt a HF Racing csapat istállójában. Egy kamera is kerül az autóra, ami rögzíti a verseny minden pillanatát, így utólag elemezni tudják a történeteket.
A Forma–1-hez hasonlóan azt szeretnék, ha a bokszutcából beszélni tudnának a pilótával arról, mi történik az autóval. Ezért működnek együtt a zalaegerszegi kutatókkal. „Jelenleg Magyarországon ez a jellegű együttműködés, amit mi a zalaegerszegi TC-vel folytatunk, ez teljesen egyedülálló. Nem nagyon volt erre még példa, Európában azért ez egy sokkal jellemzőbb és elfogadottabb dolog” – mondta a csapat tulajdonos.

A rendszer a versenypilótáknak is segít. Eddig ugyanis a futam alatt csak magukra hagyatkoztak. „Sok mindenre figyelünk, nehéz tökéletesen elkapni a kanyarcsúcspontokat, az ideális íveket és a kigyorsítási pontokat, ebben nagyon sokat tudna ez segíteni. A pilóta tudná nekem mondani, hogy egy adott hiba után mit hibáztam, vagy hogyha ő látja, hogy nagyon jól megcsináltam, akkor jó a kör vagy jó az a szektoridő, akkor egyből tudja mondani és én már tudom, hogy mit tettem jól, vagy mit rontottam el” – nyilatkozta egy pilóta.


Január óta az autó meglevő telemetriai rendszerének online irányba történő továbbfejlesztésén, valamint egyéb rendszerelemek kialakításán dolgoztak Zalaegerszegen. „A munkának három része volt. Egyrészt a hangátvitel, másrészt a képátvitel, harmadrészt pedig az adatátvitel megteremtése, illetve ennek az első lépéseit tettük meg ebben az időszakban” – mondta Háry András, a Technológiai Centrum igazgatója.

Egyelőre csak az időmérők során tesztelték a rendszert, de várhatóan még idén bevetik éles helyzetben is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!