2022. 05. 18. Szerda Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Színes

Szemétbe akadt hosszúszárnyú bálnát keresnek Hawaii partjainál

Az elmúlt hétvégén mintegy 600 méter hosszú, erős halászzsinórt távolítottak el az állatról Kaui-sziget közelében - írja a The Garden Island című lap. A hatóságoknak azonban nem sikerült mindent leszedniük az állatról, mielőtt az továbbúszott.

Ezért megpróbálják megtalálni a bálnát, hogy folytassák a tisztítását, ha a körülmények engedik. Meg akarják vizsgálni a zsinórt is, hogy meghatározzák, pontosan mi az és honnan származik.

A nagy bálnák könnyen beleakadnak elhagyott vagy épp használat alatt álló halászfelszerelésekbe, vagy egyéb kötelekbe és zsinórokba. A rácsavarodott szemét okozta plusz ellenállás miatt az állatnak több energiájába kerül az úszás. Megnehezítheti a táplálkozást, nagy eséllyel éhen is halhat ezért a bálna. De a szemét akár meg is sebesítheti és fertőzést is okozhat nála.

A keresett bálna erősen lesoványodott, bőre világos színű, durva - közölte az Amerikai Óceán-és Légkörkutató Központ (NOAA). Foltokban rozsdaszínű bálnatetvek borítják, ami arra utal, hogy nagy stressz alatt van.

A Kauai szigetén lévő Koloában élő Graham Talaber épp levesteknősöket filmezett vasárnap drónnal kiküldött kamerájával, amikor köteleket és sötét foltokat vett észre a vízben, majd egy nagy háló végén meglátott egy hosszúszárnyú bálnát. Azonnal értesítette a NOAA-t.

A mentőalakulat egy műholdas jeladót rögzített az állathoz, amely nagyjából egy héten belül kioldja magát. Az eszköz jelezte, hogy a bálna szerdán visszaért Kauai vizeibe, de egyelőre nem látták az állatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

Szeged napját köszöntik a hétvégén

Koncertekkel, zenés, táncos produkciókkal, az ország egyik legnagyobb kézműves seregszemléjével, nemzetiségi gálával, mazsorettversennyel köszöntik Szeged napját a hétvégén - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!