2018. április 21.,
szombat, Konrád napja

°

Szaturnusz-gyűrűk a tornateremben

2014. május 28., szerda 19:20, frissítve: szerda 21:38

Több mint húszezren látták már országszerte az utazó planetárium előadásait. A digitális technikán alapuló formabontó ismeretterjesztő program három éve járja az országot.

Különleges űrutazásra indulhatnak a gyerekek, melyen földfogyatkozást láthatnak, és a Szaturnusz gyűrűit is bejárhatják. Mindezt egy tornateremben. Egy ventilátor fújja fel és tartja életben az öt méter átmérőjű kupolát, ahol egyszerre 25-en is kémlelhetik az éjszakai égboltot.

Három csillagászcsalád álmodta meg az utazó planetáriumot, amellyel így házhoz megy a tudomány. Az ismeretterjesztő program célja, hogy mindenki megérthesse például, hogy mi az a napfogyatkozás. Megtudható az is, hogy melyik galaxis van a Földhöz a legközelebb. Az óvodások pedig megtanulhatják, hogy milyen bolygók vannak a Naprendszerben.

Míg az óvodások egy mesén keresztül ismerhetik meg a csillagok és a bolygók világát, addig a nagyobbaknak csillagászok tartanak előadást. A csillagászat egyébként érettségitétel is. Egy 12.-es osztály az utazó planetárium segítségével tanulta meg az érettségi-tananyagot.