2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sok ezer embert vonzottak a különleges orchideák

2017. március 12., vasárnap 19:21, frissítve: vasárnap 20:22

Hosszú sorban várakoztak az érdeklődők a budapesti Vajdahunyad vár előtt, hogy bejussanak a tavaszi orchideakiállításra. A rendezvényen bolti forgalomban nem kapható, különleges virágokat is látni lehetett. A vásárral egybekötött kiállításon évről évre ezrek vesznek részt.

Sorban álltak az emberek a Vajdahunyad vára előtt, hogy bejussanak a múzeum egyik legérdekesebb ideiglenes tárlatára: a tavaszi orchideakiállításra. Odabent 500 növény, főként gyűjtők virágai láthatóak.

Az orchidea a XVIII. században került Európába a trópusokról. És eleinte csak az angol vagy holland kikötővárosokban lehetett hozzájutni. Éppen ezért Magyarországon státuszszimbólumnak számított a különleges növény.

„Rettenetesen drágák voltak az orchideák, éppen azért, mert kevés érte meg élve azt, hogy Európában végre kikössön a hajó, ezért csak a leggazdagabbak tudták megengedni maguknak ezt a luxust, de a XVIII. század végétől, a XIX. századtól már vannak írásos feljegyzések, hogy voltak, Széchényi-család, Wesselényi-család, tehát a nagyobb főúri családok rendelkeztek már orchideákkal” – mondta Tátrai Zsuzsa orchideagyűjtő.

Manapság néhány ezer forintért már bárki megveheti őket. A kiállítás szervezői nekik igyekeztek hasznos tanácsokat adni a növények gondozásáról.

„Régóta tartok orchideákat és azt mondom, hogy nem annyira nehéz őket tartani. A napfényt szeretik, a vizet is, de mindnek megvannak a sajátosságai” – nyilatkozta az egyik látogató.

A kiállítással egybekötött vásáron távol-keleti kertészetek standjairól is válogathattak az érdeklődők.

„Orchideát vettünk... A páromnak szántam, ajándékba. Hogy mi lesz a sorsa, azt még nem tudom. Az rajta múlik, de remélem, hogy sokáig megmarad” – fogalmazott az egyik vásárló.

A gyűjtők szerint csak a huzatot nem szereti. Ha jól tartják, akár 3-4 hónapig is virágzik.

Az orchideakiállításra csaknem 10 ezer ember volt kíváncsi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!