2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Saját őssejtjével kezelték Igort, a tigrist

Hír TV

2018. április 18., szerda 22:03, frissítve: szerda 22:57

Saját zsírszövetéből vett őssejtekkel kezelték Igort, a 13 éves szibériai tigris kopott és gyulladt csípőízületeit a Szegedi Vadasparkban. Az eljárást évek óta alkalmazzák embereknél és haszonállatoknál. Az egyórás műtét segítségével Igor könnyebben mozoghat és a korábbinál kevesebb fájdalomcsillapítóval élhet.

Utánfutón vitték az alkalmi műtőbe az elaltatott Igort. A szegedi tigris az első vadállat, amely őssejtes kezelést kapott az ízületi gyulladására.

Az őssejtes kezelés már régóta az orvostudomány középpontjában van. Azért egyedülálló, mert egy olyan forradalmilag új szeparálás történik, ami kapcsán nemcsak őssejt, hanem számos olyan regeneratív anyag bekerül az ízületekbe, ami kapcsán az olyan állatok is, amik eddig már műtétileg vagy gyógyszeresen nem lehetett rehabilitálni, ezzel az őssejtkezeléssel újra minőségi életet tudnak élni - mondta Dr. Gippert Róbert, vezető állatorvos.

Az emberi léptékkel közel hetven évesnek számító nagymacska évek óta küzd a fájdalommal.

Ízületi gyulladása van a csípőjében, tulajdonképpen egy artrózis, amely mindenképpen problémát okoz az életében. Kezelgettük mi ezt hagyományos módszerekkel, aztán most jött egy ilyen lehetőség, hogy ezt az őssejtes beültetést megpróbálják elvégezni rajta, hátha tudunk könnyíteni az életén - mondta el a vadaspark igazgatója, Veprik Róbert.

A tigrisen elvégzett műtétet embereken is alkamazzák.

Igoron a beültetett regeneratív sejtek fognak segíteni, remélhetőleg, nagyon nagy valószínűséggel. Az ő állapotában az fog változni, hogy csökkennek majd a fájdalmai, erősödik az ízülete, nő a mozgástartománya, és azok, amik egyébként humán gyógyászatban is előfordulnak: az éjszakai fájdalom, a reggeli beindulás nagyon nagy nehézségei, azok fognak nagyon nagy mértékben javulni. Legalábbis ezt várjuk a műtéttől, amit a tapasztalatok visszaigazolnak a humán gyógyászatból - mondta a Medropolitan Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, Veres József.

2-3 hét múlva kiderül, mennyit javul Igor állapota. A szibériai tigrisekből több száz példány él az állatkertekben, de vadon mindössze 400-500 egyed maradt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!