2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Rengeteg látogatót vonzott az idei Múzeumok Majálisa

Több mint 70 múzeum, telt házas élőmúzeum-programok és tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, Mini Múzeum, koncertek, szakmai előadások, food truckok és WAMP várta két napon keresztül a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben. A két nap alatt több mint 6000 ember volt kíváncsi az újra megrendezett majálisra és az ott kiállító múzeumokra.

  • Rengeteg látogatót vonzott az idei Múzeumok Majálisa

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben a Múzeumok Majálisát. A kétnapos eseménysorozaton változatos programokkal várták az érdeklődőket az épületen kívül és belül egyaránt. A programok között a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki talált számára érdekeset, izgalmasat, a Mini Múzeumtól kezdve a múzeumpedagógiai foglalkozásokon keresztül az élő múzeumi tárlatvezetésekig. A kertben szakmai előadások és koncertek nyújtottak kikapcsolódást az egész családnak.

Az idei majálison a múzeumok – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – egy közösségi térben mutatkozhattak be rendkívül színes programajánlattal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. Az új koncepció egy friss megközelítése volt a nagy hagyománnyal bíró rendezvénynek. A látványos installációkkal a fiatalokat és a családosokat akarták megszólítani a szervezők, hogy a vendégek ne csak a megszokott formában, hanem egy más környezetben is találkozhassanak a múzeumokkal.

Új kiállítóhelyek, kurátori tárlatvezetések debütáltak

Az intézmény kurátorai két, a közönségnek nemrég átadott térben is tartottak tárlatvezetéseket. Akik a Múzeumok Majálisán ezeket a programokat választották, az elsők között láthatták a szinte felbecsülhetetlen értékű Herzog-ezüstöket és tudhattak meg róluk érdekességeket dr. Kiss Erika művészettörténész előadásában. Dr. Ridovics Anna művészettörténész, főmuzeológus a nemrég a nagyközönség előtt megnyitott és restaurált látványtár titkait tárta fel az érdeklődőknek.

Szintén a Múzeumok Majálisán mutatkozott be egy teljesen új program, a Magyarok és környezetük. A tárlatvezetés során a látogatók megtudhatták, milyen változást hozott a magyarok megjelenése a Kárpát-medencében, és ez hogyan hatott a környezetre.

A gyermekek is jól szórakoztak

A Múzeumok Majálisán a bölcsődésektől a középiskolásokig minden korosztálynak kínált programot az intézmény. A Kincskereső családi délután, az Aranyalma Zenebölcső, a Felfedező hátizsák, valamint a Kalapra fel! kézműves foglalkozás iránt is hatalmas volt az érdeklődés.

A virtuális térben is kalandozhattak a gyermekek. A Lapidáriumban VR szemüvegen virtuálisan is felfedezhették Vértesszőlős őskori környezetét, valamint a fényűző késő római villagazdaság 56 hektáros alapterületét Balácán.

Meghosszabbított nyitvatartás és ingyenes magazin

L. Simon László bejelentése alapján a nyári időszakban a Nemzeti Múzeum minden pénteken az eddigi 18:00 óra helyett 22:00 órakor zár. Ez idő alatt az intézmény állandó és időszaki kiállításai, a megújult Múzeum Kávézó és a Múzeum Shop is nyitva tart, emellett a nyári estékre múzeumpedagógiai foglalkozásokat, különleges tárlatvezetéseket és élő múzeumi programokat is szerveznek. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, már elérhető „A Nemzet Múzeuma" című negyedéves ingyenes magazin, amely a szakmai közönségen túl megszólítja a múzeumok iránt érdeklődő közönséget is, a fiataloktól a nyugdíjasokig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!