2022. 09. 28. Szerda Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Színes

Ötméteres szíjhal akadt chilei halászok hálójába

A hatalmas szíjhal felbukkanása kapcsán újból terjedni kezdett az hiedelem, hogy a mélytengeri halak felbukkanása partokon vagy a halászok hálóiban a földrengés előjele. Ezt azonban japán tudósok már korábban megcáfolták.

  • Ötméteres szíjhal akadt chilei halászok hálójába

Ötméteres szíjhalat (Regalecidae) fogtak halászok Chilében pár hete – számolt be a Daily Star. 

Az eset kapcsán többen aggodalmukat fejezték ki, mert a mélytengeri fajt általában a földrengések és szökőárak szörnyű előjeleként tartják számon.

A legenda szerint a szíjhalak, amelyeket japánul „a tengeri isten palotája hírnökeinek” neveznek, felemelkednek és partra szállnak egy földrengés előtt.

Ezt azonban megcáfolták már kutatók, akik szerint puszta hiedelem, mely szerint a mélytengeri halak felbukkanása a partokon vagy a halászok hálóiban előre jelezné a közelgő földrengést – írta egy korábbi cikkében az Origó. 

A hiedelem a Sokoku Ridzsin Dan című, 18. századi elbeszéléskötetben megjelent hableánylegendában gyökerezik. A Tokiói Egyetem és a Sizoukai Egyetem közös kutatócsoportja összevetette mintegy 90 év földrengési adatait a mélytengeri halak felbukkanásával.

 

Korábbi tanulmányokat, újságcikkeket vizsgáltak meg. Elemezték a mélytengeri halakról online folyó beszélgetéseket, valamint a japán vízi parkok hasonló témájú publikációit is. Mindezeket összevetették a Japán Meteorológiai Intézet földrengési adataival, melyek 1923-ig nyúlnak vissza.

Azt találták, hogy 1928. november 26-tól a 2011. márciusi nagy tohokui földrengésig 371 esetben láttak mélytengeri halakat. Ezek közül 336 olyan eset volt, amikor a földrengésekkel kapcsolatosnak tartott nyolc hal valamelyikét – köztük szíjhalakat és tündöklőhalakat – láttak. Ugyanebben az időszakban 221, 6-osnál nagyobb erejű nagyobb földrengést regisztráltak.

Amikor azonban azt vizsgálták meg, láttak-e mélytengeri halat legfeljebb 30 nappal korábban egy földrengés 100 kilométeres körzetében, akkor egyetlen esetet találtak, a 2007. július 16-i földrengést, amely Niigata prefektúrát rázta meg. 

„Csalódás, hogy nem találtunk összefüggést, de a jövőben azt is meg akarjuk nézni, van-e kapcsolat a cetek tömeges partra vetődése és a földrengések között” – nyilatkozta Orihara Josiaki, a Tokai Egyetem geofizikusa.

Az ötméteres szíjhal partra emeléséről egy videó is készült, amelyet pár hét alatt közel 1,5 millióan néztek meg. 

A Wikipedia szerint a szíjhalfélék (Regalecidae) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába és a tündöklőhal-alakúak rendjébe tartozó család.

A világ óceánjaiban, egyes trópusi folyókban és a Földközi-tengerben is honosak. Legtöbb fajuk nagy mélységben, sokszor ezer méteres mélységben él, így ritkán látni őket. 

A szíjhalfélék hossza általában pár méter, de a legnagyobb példány 8 méter hosszú és 270 kilogramm tömegű volt, meg nem erősített jelentések pedig 11 és 17 méter hosszú példányokról is beszámolnak. 

Hasúszójukból csak egy hosszú, a végén kiszélesedő fonálszerű sugár maradt meg. Farokúszójuk satnya, vagy pedig teljesen hiányzik. Alsóúszójuk, ha van, akkor hosszú fonállá nyúlik meg.

Elképzelhető, hogy róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Ibrahimovic is szerepel az új Asterix-filmben

Ibrahimovic is szerepel az új Asterix-filmben

Minden korábbinál komolyabb bajban lehetnek a gallok a rövidesen érkező új, Asterix és Obelix filmben. A rómaiak ugyanis két film között egy sztárigazolással erősítettek: a Birodalomhoz Zlatan Ibrahimovic is csatlakozott.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!