2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 20:30

Színes

Örök rejtély: lehetetlen beazonosítani ezt a kubikgödörből fogott halat

Nem mind arany, ami fénylik. Első ránézésre talán egyszerűnek tűnik a képen látható hal beazaonítása, azonban ebbe most a szakemberek is beletört a bicskája.

  • Örök rejtély: lehetetlen beazonosítani ezt a kubikgödörből fogott halat

Rövid időn belül a második furcsa kinézetű kárászról kap fényképet a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) Mit fogtam című rovata. Azt követően, hogy a múlt héten élénk színekben pompázó halról állapították meg a szakértők, hogy mitől lehet egyedi a kinézete, most újabb kérdést intéztek feléjük. 

„Szeretnénk segítségüket kérni a mellékelt fotón található hal beazonosításában. A halat egy ismerősöm fogta egy elmocsarasodott kubikgödörben, mi ezüstkárász hibridre gyanakszunk” – írták a levélben.

Ritkán fordul elő, hogy az MHTT egy fénykép alapján ne tudna választ konkrét adni és azt meg is indokolni. Most viszont ez történt.

„A képen sajnos nem látható a hátúszó erős csonttüskéjének a fogazottsága és a hátúszó szegélye, ezért teljes biztonsággal nem lehet pontosan meghatározni a halat a küldött kép alapján” – szögezték le a szakvéleményben. 

Hozzátették: a széles kárász vagy más néven aranykárász esetében a hátúszó szegélye domború és lekerekített, a hátúszó kezdetén található csonttüske (bognártüske) majdnem végig, finoman fogazott. Az ezüstkárász hátúszójának szegélye viszont egyenesen levágott vagy enyhén homorú, továbbá a bognártüske durván fogazott, és csak a csonttüske felső harmadától, felétől érezhető a fogazottság.

A széles kárász és az ezüstkárász megkülönböztethető az oldalvonalon lévő pikkelyek számából, ami a széles kárász esetében minimum 32 – írtuk egy korábbi cikkünkben az MHTT-ra hivatkozva. Ennek a fényében (mivel a képen látható hal oldalvonali pikkelyeinek száma nem éri el a 32-t) a széles kárász kizárható, viszont száz százalékos biztonsággal az ezüstkárász sem jelenthető ki a fentebb vázoltak miatt.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Megdőlt a balinrekord az RSD-n

Megdőlt a balinrekord az RSD-n

A rekordlista korábbi legnagyobb balinját több mint 10 éve fogták ki, az új csúcstartót mostantól Tiszavári Gergő Attilának hívják.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!